Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Július 07. 07:16, kedd | Külföld
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

A menekültüggyel kapcsolatban szólaltak fel magyar EP-képviselők

A menekültüggyel kapcsolatban szólaltak fel magyar EP-képviselők

Menekültügyi témában szólalt fel hétfő este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén Deli Andor fideszes és Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.

Deli Andor arra hívta a fel a figyelmet, hogy a franciaországi Calais-ban illegális migránsok zaklatják a kamionosokat. Úgy próbálnak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britanniába, hogy akár erőszakkal is igyekeznek feljutni a Calais-ban várakozó teherautókra, veszélyeztetik a sofőrök testi épségét, kárt okoznak a rakományban, és sok esetben önmagukat is veszélybe sodorják.

"Szükségesnek tartom, hogy az Európai Bizottság (...) sürgősen cselekedjen ebben a kérdésben" - mondta a magyar néppárti EP-képviselő. Emlékeztetett, hogy a múlt héten húsznál több néppárti képviselőtársával együtt sürgős választ igénylő kérdést intézett a javaslattevő-végrehajtó uniós intézményhez, és felháborítónak nevezte, hogy az ügy mégsem került fel a mostani plenáris ülés napirendjére.

Szanyi Tibor arról beszélt, hogy az unió több mint 8 millió euró menekültügyi célú pénzügyi támogatást nyújtott Magyarországnak, az európai szolidaritás jegyében. Ehhez képest - mondta az MSZP-s EP-képviselő - a magyar kormány migrációellenes óriásplakát-kampányt indított, kerítés építését vette tervbe a magyar-szerb határ mentén, valamint "megfélemlítő jellegű rendőrségi akciót hajtott végre" a túlzsúfolt debreceni menekültbefogadó állomásnál.

Szanyi - arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a menekülttáborok fejlesztését ellenző nyilatkozatot tett - feltette a kérdést, hogy mire költik a szóban forgó uniós támogatást. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy az Európai Bizottság szintén fel kívánja-e tenni ezt a kérdést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).