Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Március 03. 16:56, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Banki elszámolás - A deviza alapú autóhitelesek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról a leveleket

Banki elszámolás - A deviza alapú autóhitelesek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról a leveleket

A deviza alapú autóhitelesek és a gépjárműlízinges ügyfelek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról az értesítő leveleket.

Az egyik legnagyobb autóhitelekkel és gépjárműlízinggel foglakozó pénzintézet, a Merkantil Bank is több ezer elszámoló levelet fog kiküldeni ügyfeleinek március-áprilisban - közölte a bank az MTI-vel kedden.
Az elszámolási törvény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek, és 2009. július 26. napját követően rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú, forint alapú, deviza hitellel, pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerződéssel.
A pénzintézet közlése alapján azoknak az ügyfeleknek az esetében, akikre nem vonatkozik a rögzített árfolyam, illetve a február elsejei forintosítás sem, tehát a nem lakásfedezetű hitelekkel, például a deviza autóhitelekkel rendelkezők esetében a szerződésben meghatározott napon érvényes MNB-árfolyam határozza meg a törlesztés forintban kifejezett mértékét. A Merkantil Bank közleményében kiemeli azonban, hogy az elszámolási törvény és az annak kapcsán alkalmazott visszatérítési szabályok rájuk is vonatkoznak.
A bank tájékoztatása szerint az eddig jól fizető ügyfeleknek az elszámolás során csökkenni fog a havi fizetési kötelezettségük, de az árfolyam változása miatt ennek egy része el fog veszni. Amennyiben kedvezően változik az árfolyam, akkor ez a csökkenés realizálódik a havi terhekben vagy a konstrukciótól függően csökken a futamidő. A tartozással rendelkező ügyfelek elszámolásakor a törvények szerint először az elmaradást kell rendezni, ezért ezen szerződéseknél az elmaradás függvényében, lehetséges, hogy nem csökken a törlesztő részlet.
Az Erste Bank Hungary olyan értelmű tájékoztatót állított össze az ügyfeleinek, hogy a deviza alapú gépjárműlízing ügyleteknél a februári törlesztő részletben már a fair banki törvényben meghatározott fair kamatot alkalmazzák.
Ez év március elseje és április 30-a között postázzák azokat a leveleket, amelyek a gépjárműhitelek és - lízingügyletek elszámolásáról szólnak. A gépjárműhitelek és az gépjárműlízingekre esetében az elszámolás megtörténik, de a forintosítás ezekre a hitelekre nem vonatkozik - hangsúlyozza az Erste is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.