Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 19. 11:25, péntek | Bulvár

D. Tóth Kriszta megtartotta a 100. Ébresztő-órát

D. Tóth Kriszta megtartotta a 100. Ébresztő-órát

Az UNICEF szerint a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. Ezért indította el tavasszal a Telenor támogatásával „Ébresztő-óra” nevű programját, amelynek célja a gyermekjogok minél szélesebb körben való megismertetése. Szeptember 9-én az UNICEF Nagykövete, D. Tóth Kriszta előadásában lezajlott az őszi szezon első, de a program életében a 100. Ébresztő-óra előadás.

Az UNICEF Magyar Bizottsága által 2014 márciusában indított „Ébresztő-óra” program ráébreszti a gyermekeket arra, hogy ők is ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint idősebb társaik, vagy a felnőttek. Megtanulhatják, hogyan vigyázzanak magukra és másokra, és azt is, hogy 18 éves kor alatt milyen speciális védelem illeti meg őket. A 100. Ébresztő-órát a sashegyiArany János Általános Iskola és Gimnázium 10/Dosztályában tartotta D. Tóth Kriszta, az UNICEF Nagykövete és Németh Barbara, a szervezet gyermekjogi felelőse.

Az első foglalkozáson bemutattuk az UNICEF küldetését és a válságövezetben használt eszközeit. Ennek során a gyerekek is kipróbálhatták például azt a mérőszalagot, amelyet az alultápláltság mérésére használnak. A szalag színkódokkal jelzi az alultápláltság mértékét. Ilyenkor megkérdezzük, hogy ki a legvékonyabb az osztályban és az ő felkarjára tekerjük rá a mérőszalagot, ami általában a zöld színt mutatja – ez az egészséges tartományt jelzi. Ezután megmutatjuk nekik, hogy milyen a vörös zóna, amikor egy afrikai kisgyermek felkarja körülbelül két centiméter átmérőjű. Ez egy nagyon hatásos demonstráció, mert így a gyerekek magukhoz hasonlíthatják a szerencsétlenebb sorsúakat és saját példájukon tapasztalhatják meg, milyen óriási a különbség.” – mesélte D. Tóth Kriszta.

A második órán a 25 éves Gyermekjogi Egyezményről beszélgettek, amelyet a legtöbb ENSZ tagállamhoz hasonlóan Magyarország is aláírt, és amely magában foglaljaa gyerekekminden alapvető jogát, köztük az egészséges és erőszakmentes élethez, azoktatáshoz, a véleménynyilvánításhoz,vagy éppen amagántitokhoz való jogot.

Ennek kapcsán a gyerekek csoportokat alapítottak és szerepjátékokat játszottunk, amelyekben olyan élethelyzeteket mutattunk be, amelyek akár nekik is ismerősek lehetnek. Az egyik ilyen játék az internet biztonságos használatára hívta fel a figyelmet. Az elképzelt helyzet egy tizenéves lányról szólt, aki szakított a barátjával, majd ezt követően a srác a közösségi oldalakon meztelenképeket tett róla közzé. A szerepjáték során arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogy éreznék magukat egy ilyen helyzetben, hogyan lehetne megelőzni,mit tennének, elmondanák-e valakinek, és ha igen, kitől kérnének segítséget.” – mondta el az UNICEF Nagykövete.

A UNICEF idei célja az ENSZ Gyermekjogi egyezmény 25. éves születésének megünneplése, valamint a Telenor támogatásával létrejött Ébresztő-óra programhoz tartozó regionális központok kialakítása, amelyek a budapesti iroda felügyelete mellett önállóan is el tudják látni a vidéki gyermekjogi programmal kapcsolatos szervezési, előadói feladatokat. A folyamatos, Budapesten kívüli helyekről érkező iskolai felkéréseknek úgy tud a szervezet eleget tenni, ha mielőbb kiépül a koordinátori rendszer.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.