Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Szeptember 02. 11:49, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Fabricius Gábor akciófilmmel szerepel a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon

Fabricius Gábor akciófilmmel szerepel a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon

Fabricius Gábor Sintér című rövidfilmje meghívást kapott a pénteken kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztivál idén először megrendezendő Short Cuts programjába. Az alkotó az MTI-nek elmondta, hogy nem művészfilmnek, hanem inkább akciófilmnek tartja 12 perces alkotását.

"Az észak-amerikai fesztivál Cannes mellett az egyik legjelentősebb, az amerikai kontinens első számú filmmustrája, amelyen részt venni nagy öröm" - mondta el Fabricius Gábor rendező az MTI-nek, hozzátéve, hogy sokak mellett innen indult például Darren Aronofsky rendező karrierje is, aki a Rekviem egy álomért című filmdrámájával Cannes mellett itt aratta első sikerét.
Mint elmondta, több hollywoodi produkció is ezen a fesztiválon debütál. Az idei meghívottak között pedig olyan nagy nevek szerepelnek, mint Morgan Freeman Oscar-díjas színész vagy Olivier Assayas francia filmrendező.
Az első rövidfilmes szekcióban több mint húsz filmet láthat a közönség, a programban pedig mintegy 400 film szerepel, köztük több ázsiai, közel-keleti, dél-amerikai, afrikai és európai produkció.
A Sintér című 12 perces film egy társadalom perifériáján élő egykori bokszolóról szól, aki megpróbálja eltartani beteg anyját és munkanélküli barátnőjét. Adósságait azonban nem tudja kifizetni a behajtóknak, ezért beáll közéjük dolgozni, de ez nem az ő világa - mondta el a rendező.
"A Sintér nem művészfilm, hanem akciófilm, amelyben van egy brutális ötperces akciójelenet, amelyet módszeresen kellett felépíteni, hogy húzós és valóban filmszerű legyen" - hangsúlyozta Fabricius Gábor. Mint elmondta, a lakásmaffiának dolgozó főszereplő régi bokszedzőjével is találkozik egy kilakoltatás közben, így nem maradhat érzelmileg kívülálló, ekkor szembesül azzal, hogy mit is csinál valójában. A film témája nem specifikusan magyar történet, a világ bármely pontján érthető - hangsúlyozta.
Szőke Tibor amatőr színésszel három-négy hétig dolgoztak a főszereplő karakterén, a további szerepekben Rába Roland és Petrik Andrea tűnik fel.
A rendező kiemelte: a történet valahol Kelet-Európában játszódik, erről tanúskodnak a VIII. kerület Osztrák-Magyar Monarchia idején épült bérházai, a posztszocialista, valamint a modern épületek, amelyek már a kezdődő kapitalizmust jelölik.
"Olyan sztorikat keresek, amelyek a jelenlegi állapotát mutatják a világnak" - hangsúlyozta Fabricius Gábor, aki szerint a film a felelősség kérdését is érinti. De felmerül benne az a dilemma is, hogy van-e valójában választása a főszereplőnek: hiszen vagy ő dob ki valakit, vagy őket dobják ki az utcára.
A film operatőre Garas Dániel, vágója Makk Lili. Az alkotás a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán-pályázatának ötmillió forintos támogatásával készült.
Fabricius Gábor a londoni Central Saint Martins College-ban szerzett diplomát. Előtte néhány évet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakára járt. Több rövidfilm rendezője, aki Cannes-ban 2000-ben elnyerte a reklámszakma nemzetközi díját, a Golden Media Liont.
A torontói filmfesztiválon bemutatják Hajdu Szabolcs Délibáb című játékfilmjét is, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A Hortobágyon forgatott modern western főszerepét a kultfilmekből ismert nemzetközi sztár, Isaach de Bankolé alakítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.