Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 30. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét lehet pályázni rezidens ösztöndíjra

Ismét lehet pályázni rezidens ösztöndíjra

Újra lehet rezidens ösztöndíjakra pályázni. A szakorvosjelöltek, mint a korábbi években is, a Markusovszky ösztöndíjra pályázhatnak, míg a kórházi-klinikai területen dolgozó szakgyógyszerész-jelöltek számára a Than Károly ösztöndíj biztosít lehetőséget. Az ösztöndíjas szakorvos és szakgyógyszerész-jelöltek havonta nettó 100 ezer forint juttatásban részesülhetnek. A kiírt ösztöndíjak elnyerésének feltételéül a jelentkezők vállalják, hogy a szakvizsgát követően az ösztöndíj folyósításának megfelelő ideig Magyarországon dolgoznak majd és nem fogadnak el hálapénzt.

A betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly Ösztöndíjat elnyerő gyermekszakorvos-jelöltek, valamint a Gábor Aurél ösztöndíjas sürgősségi szakorvosjelöltek havi 200 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak.

A 2015. évi költségvetésben biztosított 900 millió forintos keretösszeg lehetővé teszi, hogy minden, előző évben végzett fiatal orvos részesülhessen Markusovszky ösztöndíjban, ha a feltételeket vállalja. A részletes pályázati feltételek az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján (www.eekh.hu) érhetőek el.

Az ösztöndíjak segítségével eddig közel 1700 fiatal szakorvost és szakgyógyszerészt sikerült itthon tartani. A rezidenstámogatási program eddigi három meghirdetése során 1639 szakorvosjelölt és 53 szakgyógyszerész jelölt vállalta, hogy a következő években Magyarországon dolgozik. A fiatal orvosok itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra eddig csaknem 1,9 milliárd forintot fordított a kormány. Ez az összeg a most meghirdetésre kerülő pályázattal együtt 2,8 milliárd forintra emelkedett, amellyel biztosítottá válik, hogy minden olyan pályakezdő szakorvos jelölt támogatásban részesülhessen, aki Magyarországon szeretne dolgozni.

Az ösztöndíjprogram jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2012-től kezdve folyamatosan csökken a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma. Míg az ösztöndíj meghirdetését megelőzően, 2011-ben 1200, addig 2014-ben 948 orvos kérte ki az igazolást. Ez a szám tartalmazza a Magyarországon diplomát szerző, majd hazájukba visszatérő külföldi orvosokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére