Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 22. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

10 százalék alá szeretné csökkenteni a kormány az szja kulcsát

10 százalék alá szeretné csökkenteni a kormány az szja kulcsát

A kormány tíz százalék alá szeretné csökkenteni a személyi jövedelemadó jelenlegi 16 százalékos kulcsát– mondta a Magyar Nemzetnek a szaktárca helyettes államtitkára.

Pankucsi Zoltán közölte, a lépés nagyjából további ötszázmilliárd forintos bevételkiesést jelentene a közkasszának, ezért a változtatás bevezetése elsősorban a gazdaság teljesítményétől, az ország teherbíró képességének alakulásától függ.

A helyettes államtitkár szerint így a megvalósíthatóság idejéről felelősen dönteni még korai lenne. Pankucsi Zoltán azt is elmondta, a tervezett változtatás az adórendszer három éve tartó átalakításának folyamatába illeszkedik, miként az is, hogy idén januártól szélesebbé vált a gyermekkedvezmény, és újabb, a devizaadósokat valamint a családi vagyon megóvását segítő rendelkezések léptek életbe.

A módosítások legjelentősebbjének a helyettes államtitkár a családi kedvezmény kiterjesztését nevezte. A lépés indokairól a minisztériumi vezető elmondta: a harmadik éve érvényesíthető gyerekkedvezmények jelentős anyagi segítséget jelenthetnek a családoknak, bizonyos esetben azonban az érintettek nem tudták teljes egészében érvényesíteni a havonta akár a százezer forintot is meghaladó adómérséklést. 'A parlament éppen ezért úgy döntött, hogy a családi kedvezmény 2014 januárjától a személyi jövedelemadó mellett a szülők hétszázalékos egészségbiztosítási és a tízszázalékos nyugdíjjárulékát is csökkentheti' – mondta Pankucsi Zoltán. 'Megjegyzendő – folytatta –, hogy a járulékkedvezmény alkalmazása nem érinti a társadalombiztosítási ellátásokat, vagyis a szülőket teljes mértékben megilletik a különféle szolgáltatások, például a nyugdíj és a gyógykezelés.'

A helyettes államtitkár azt mondta: a családoknál maradó összeg az idén – a kedvezmény kiterjesztése miatt – biztosan növekedni fog, meghaladhatja a 230 milliárd forintot is. Pankucsi Zoltán egyébként megjegyezte: a gyermekkedvezménnyel együtt az egykulcsos adó esztendőnként nagyjából ötszázmilliárd forintot hagyott a legális jövedelemhez jutó magánszemélyeknél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.