Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Január 12. 14:05, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Tavaly novemberben - a két korábbi húzóágazat, a járműgyártás és elektronikai ipar folytatódó visszaesése ellenére - az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,1 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg szerdán második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban növekedést mért a KSH. A legnagyobb súlyú járműgyártásban azonban - elsősorban a globális félvezetőhiány miatt - 15,1 százalékkal visszaesett a termelés. A chiphiány a feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártását is visszafogta, ebben az ágazatban 2,1 százalékkal csökkent a termelés az előző év novemberéhez viszonyítva.

A feldolgozóipar termelése 1,3 százalékkal, az energiaiparé 10,1 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 37 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene 0,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 17,3, a 16 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,8 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 6,9 százalékkal, a feldolgozóiparé 11,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A múlt év első tizenegy hónapjában 9,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához mérve. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,0 százalékkal, a belföldi értékesítésé 11,4 százalékkal emelkedett.

Címkék: ipar, termelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.