Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 06. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

40 millió dohányos halhat meg tbc-ben 2050-ig

40 millió dohányos halhat meg tbc-ben 2050-ig

A kutatók szerint akár a 40 milliót is elérheti azoknak a dohányosoknak a száma, akik 2050-ig tuberkulózisban (tbc) veszítik életüket.

A cigaretta rabjai ugyanis kétszer nagyobb eséllyel fertőződnek meg a kórral, mint a nemdohányzók, és a halálozás esélye is magasabb esetükben.

A British Medical Journal-ben közzétett jelentés szerint a legveszélyeztetettebbek az Afrikában, a Földközi-tenger keleti partvidékén, valamint a délkelet-ázsiai régióban élők. Ezeken a területeken ugyanis kritikusan magas a dohányosok száma, és a dohányipar is kifejezetten agresszív promóciót folytat ezeken a vidékeken.

A WHO már 20 évvel ezelőtt bejelentette, hogy a tuberkulózis világszerte veszélyezteti az emberek egészségét, az adatok azonban azóta nemhogy javultak volna - tovább romlottak. Az pedig immár tény, hogy a dohányzás még tovább rontja a helyzetet, sőt a halálozás esélyét is növeli - mondta dr. John Moore-Gillon.

Az adatok szerint jelenleg a világ lakosságának egyötöde dohányzik, a megfigyelések pedig azt is alátámasztották, hogy azokban az országokban a legmagasabb a tbc-s betegek aránya, ahol a multinacionális dohányipari cégek jelentősen kiterjesztették a piacukat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során