Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 14. 12:30, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 decemberében 2,1 százalékkal emelkedett.

A mérsékelt növekedésben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott, tavaly az ipari termelés volumene még így is 5,4 százalékkal haladta meg a 2010. évit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden a részletes adatot.

A munkanaphatástól megtisztított adat 6,7 százalékos decemberi növekedést mutat.

A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés az előző hónaphoz képest 7,4 százalékkal csökkent decemberben. Az adatokat elemezve az Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleményében azt írta, hogy a havi csökkenés minden bizonnyal az év végi, vártnál hosszabb termelési szünetnek köszönhető.
A KSH tájékoztatása szerint az elmúlt évben az ipari termelés motorja a járműgyártás volt, ugyanakkor a termelés növekedésében meghatározó szerepet játszó híradás-technikai berendezések és elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet április óta csökkent.

Tavaly az ipari termelés az előző évhez mérve 5,4 százalékkal nőtt, míg 2010-ben mintegy 10,6 százalékos emelkedést mértek. Az ipari kibocsátás együttesen 16,6 százalékos növekedése az elmúlt két évben még nem egyenlítette ki a 2009-es 17,8 százalékos visszaesést. A feldolgozóipari termelés volumene 2011 egészét tekintve 5,8 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, 2010-ben 11,9 százalékos volt a növekedés a 2009-es 18,4 százalékos zuhanást követően.

A KSH szerint 2011 folyamán az ipari kibocsátást két eltérő dinamikájú félév alakította: a második félévben a növekedés mintegy harmadára a lassult az első félévinek.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 decemberében a feldolgozóipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,8, a csekély súlyú bányászaté 22,6 százalékkal emelkedett. Az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - kibocsátása 0,6 százalékkal csökkent, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására. (Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2011 decemberében a 2010. decemberi átlagos középhőmérsékletnél 3,9 Celsius fokkal melegebbet mértek.)

A KSH 2011 decemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben regisztrált termelésbővülést. A feldolgozóipari termelés egyhatodát képviselő járműgyártás termelése 1,7 százalékkal nőtt, amihez nagyrészt a közúti gépjármű gyártása szakágazat járult hozzá, míg az alkatrészgyártásban visszaesés volt megfigyelhető.
A feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásban 3,2 százalékkal kisebb a termelés, mindenekelőtt a híradás-technikai berendezések exportkeresletének csökkenése miatt.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,1 százalékkal emelkedett, elsősorban az értékesítés egyharmadát kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően, míg a hazai eladások 2,2 százalékkal nőttek.

Tavaly az ipar nemzetgazdasági ágazatai közül a csekély súlyú bányászat termelése 16,1 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, 2010-ben még több mint 20 százalékos visszaesést regisztráltak. Az energiaipar kibocsátási volumene 1,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, amikor 1,0 százalékos növekedést mértek.
2011-ben az ipari export növekedési üteme erőteljesen lassult az előző évhez képest. Az éves kivitel 7,6 százalékkal nőtt, decemberben viszont az export csak 2,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, míg egy évvel korábban 16,9 százalékos évi és 13,5 százalékos bővülést mért a KSH. 2011-ben a teljes ipari értékesítés 55,1, a feldolgozóipari értékesítés 70,5 százaléka került exportra.

Az ipar belföldi értékesítése a múlt évben 5,1, decemberben 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve 0,6 százalékkal mérséklődtek, míg decemberben 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2011 decemberében 4,2 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 5,2 százalékkal emelkedtek, az új belföldi rendelések ezzel szemben 2,1 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 16 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2011. évi 1,9 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében mért - az előző évi 1,3 százalékos létszámcsökkenés után - 3,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Az ipari termelés az előző évihez képest 2011-ben Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés, 12,8 százalék Nyugat-Dunántúlon, míg a legkisebb, 1,6 százalék Közép-Dunántúlon figyelhető meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedvezőnek nevezte, hogy tavaly decemberben a feldolgozóipari ágazatok új rendelése 4,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi bázishoz képest, amelyen belül az exportrendelések 5,2 százalékos növekedést mutatnak. A minisztérium kedvezőnek nevezte, hogy Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés volumene 2011-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni