Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 05. 12:48, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A filmalapé az MMKA vagyona

A filmalapé az MMKA vagyona

A Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) kerülhet a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) vagyona, miután a két szervezet között nyáron született egyezséget jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék.

A Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) kerülhet a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) vagyona, miután a két szervezet között nyáron született egyezséget jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék. A Magyar Filmművészek Szövetsége elfogadhatatlannak tartja a kialakult struktúrát.

A Fővárosi Törvényszék döntéséről a Magyar Nemzeti Filmalap kedden tájékoztatta az MTI-t. Az egyezség célja az MMKA-nak a filmalappal szemben fennálló 6,3 milliárd forintos tartozásának rendezése volt.
"A tartozást - amely abból ered, hogy a filmalap megvásárolta a banki és filmszakmai követeléseket és az MMKA-val szemben a bankok által indított perekbe jogutódként belépett - az MMKA azzal teljesíti, hogy a céges és ingatlanvagyonát átadja a filmalapnak" - áll a dokumentumban. A vagyonátadás végrehajtását az MMKA és a filmalap megkezdte, így újra teljesen állami tulajdonba kerül a Mafilm Filmgyártási és Kulturális Szolgáltató Zrt., a Magyar Filmlaboratórium Kft. valamint azok cégei és ingatlanai, többek közt a fóti és a Róna utcai filmstúdió.
A közlemény felidézi, hogy a filmalap és a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos másfél éve kezdte el a magyar filmszakma elmúlt húsz évben felgyülemlett problémáinak financiális és szerkezeti rendezését.
"Ez a jóváhagyás a múlt lezárásának egy fontos állomása. A filmalap a bíróság döntése alapján hozzá került vagyont a filmszakma érdekében kívánja felhasználni" - olvasható a dokumentumban, amely leszögezi: az MMKA állami filmszakmai feladatai - a filmtörvény januártól hatályos módosítása értelmében - megszűntek, a filmgyártáshoz és egyéb mozgóképszakmai célokhoz kapcsolódó feladatokat a Magyar Nemzeti Filmalap látja el.
A közlemény kitér arra is, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány 25 alapítójából mindössze öt akart beavatkozni a perbe, "ám a bíróság ezt elutasította a beavatkozási kérelem jogi és ténybeli megalapozatlansága miatt".
A Magyar Filmművészek Szövetsége szerint a filmalap és a közalapítvány közötti megállapodás "végképp ellehetetleníti a magyar filmesek által húsz éve létrehozott alapítvány helyzetét, végképp felszámolja a filmes önkormányzatiságot".
"A Magyar Filmművészek Szövetsége elfogadhatatlannak és illegitimnek tartja azt a struktúrát, amelyik szakmai egyeztetés nélkül, kizárólag politikai akaratból jött létre, és nem fogadja el, hogy az eddigi többcsatornás finanszírozási rendszer helyett egycsatornássá váljék a támogatás, hogy ez a rendszer a korábbi széles bázisú, az ízlések sokféleségét tükröző és biztosító szakmai önkormányzatiság helyett központosított elosztási mechanizmust érvényesítsen" - olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott, Tarr Béla filmrendező, a szövetség elnöke által aláírt nyílt levélben.
A szervezet nem fogadja el, hogy a támogatási rendszer a szakmától függetlenül működjön, hogy a filmszakma képviselői választott kuratóriumokon keresztül ne tudják érvényesíteni a teljes mozgóképszakma értékrendjét. "A magyar film hosszú évtizedeken keresztül elért eredményei a Magyar Filmművészek Szövetségét arra kötelezik, hogy továbbra is hitet tegyen a sokszínű és plurális magyar film mellett, és mindent megtegyen annak védelmében" - fogalmaznak a levélben.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.