Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 15. 13:14, csütörtök | Belföld
Forrás: Stop.hu/Autolabor.hu

A jogosítvány csak egy darab papír, vezetni nem tanít meg - VIDEÓ

A jogosítvány csak egy darab papír, vezetni nem tanít meg - VIDEÓ

Egyszer egy vezetéstechnikai oktató azt kérdezte tőlem, tudok-e autót vezetni. Mire én rávágtam, hogy persze, öt éve. Aztán kijavított: a jogosítvány csak egy darab papír.

Az, hogy tudom kezelni az autót, még nem jelenti azt, hogy vezetni is tudok. Igaza volt.

Van az a darab papír, amit januártól már rutinvizsga nélkül osztogatnak az újoncoknak. Akik miután megtanultak "vezetni", kapnak apucitól egy - jobb esetben - néhány éves, használt romot, megvesznek hitelre egy három-négymilliós kisautót, vagy szimplán elkezdik terelgetni a családi verdát. Nem kell hozzá sok hónap, hogy az illető úgy érezze, megtanult vezetni, a kellő rutint is megszerezte már a reggeli fuvarokkal az otthon és az iskola között, és ő legyen a sárga lámpán is átcsusszanó császár az utakon.

Sajnos hazánkban nem kötelező a vezetéstechnikai tréningen való részvétel a jogosítványt megszerzők számára. Persze fennáll a lehetősége, hogy a jogosítvány megszerzését követő hetekben a sofőr valamikor ellátogat egy vezetéstechnikai tréningre, hogy tovább csiszolja a gyémántot, de sajnos erre elenyésző a példa. Timkó Attila, a Magyar Autóklub vezetéstechnikai oktatója szerint főképpen azért, mert az emberek többsége úgy hiszi, hogy a jogosítvánnyal együtt tudást is kapott, és nem látja reális esélyét annak, hogy bármikor szüksége lenne arra, hogy keresztbe tudjon csapni kézifékkel egy száguldó autót anélkül, hogy meghaljon vagy összetörné azt.

A cikket tovább olvashatja az Autolabor.hu oldalon.

Címkék: vezetéstechnika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott