Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Január 18. 07:52, hétfő | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

A közel-keleti helyzetről egyeztetnek hétfőn az uniós országok külügyminiszterei

A közel-keleti helyzetről egyeztetnek hétfőn az uniós országok külügyminiszterei

Tanácskozást tartanak hétfőn az európai uniós tagállamok külügyminiszterei, az ülésnek elsősorban a szíriai és az iraki helyzet kérdése lesz a középpontjában - közölte egy magas rangú EU-diplomata Brüsszelben.

A külügyi tanács keretében két informális munkareggelire is sor fog kerülni: az egyiket Magyarország és Ausztria szervezi közösen, a másikat pedig Dánia. Előbbin a macedón, utóbbin az ukrán külügyminiszter vesz részt.

Ukrajna meghívásával EU-források szerint újabb lendületet kívánnak adni az ukrán reformfolyamatnak, illetve demonstrálni szeretnék, hogy az Európai Unió komolyan gondolja a reformok támogatását és ehhez eszközöket is biztosít. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy az unió a valaha volt legnagyobb pénzügyi támogatását Ukrajnának folyósítja.

A külügyminiszterek ezután a szíriai helyzetről fognak tárgyalni, azon belül is a bécsi egyeztetések folytatásának lehetőségeiről.

Ezt Irak témája követi: a tárcavezetők megvitatják, hogy milyen módon lehetne a leghatékonyabban támogatni az egyes értékelések szerint a széteséshez közelítő iraki államot. Az iraki válság súlyosbodása a térség stabilitása szempontjából katasztrofális következményekkel járna, fokozná a környező országokra és Európára nehezedő migrációs nyomást.

Az informális munkaebéden a jordániai diplomácia vezetője vesz részt, utána pedig az ukrán válságról tanácskozásnak az uniós külügyminiszterek.

Címkék: eu, közel-kelet, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése