Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 24. 08:00, péntek | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A lengyel egészségügyi dolgozóknak március 1-ig be kell oltatniuk magukat

A lengyel egészségügyi dolgozóknak március 1-ig be kell oltatniuk magukat

Március 1-jéig a lengyel egészségügyi dolgozóknak, gyógyszerészeknek és orvostanhallgatóknak kötelezően fel kell venniük a Covid-19 elleni oltást a csütörtökön közzétett miniszteri rendelettervezet értelmében.

A rendelet az orvosokon kívül az egészségügyi intézmények minden dolgozójára vonatkozik, valamint a gyógyszertárak alkalmazottjaira és az orvostanhallgatókra is. Az egy- vagy kétadagú vakcinával végzett oltásról szóló bizonyítványt márciustól az egészségügyisek közül azoknak a felgyógyultaknak is be kell mutatniuk, akik esetében hat hónapnál régebbi a pozitív vírusteszt.

A rendeletet azzal indokolták, hogy megelőző intézkedésekre van szükség azoknál a járvány idején stratégiai jelentőségűnek számító szakmai csoportoknál, amelyek tagjai közvetlen kapcsolatba kerülnek a fertőzöttekkel.

A lengyel kormány törvényhozói központja (RCL) honlapján közzétett tervezet azt követően lép majd hatályba, hogy a jogi közlönyben meghirdették.

Az intézkedést Adam Niedzielski egészségügyi miniszter december 7-én helyezte kilátásba. Akkor az egészségügyi dolgozókon kívül a rendvédelmi erők tagjait és a tanárokat is említette. Az utóbbi két csoportra vonatkozóan viszont későbbi sajtónyilatkozataiban tudatta: kötelező oltásukról még az illetékes tárcavezetőkkel egyeztet.

Lengyelországban jelenleg egyeztetés alatt áll a minden munkáltató számára a munkavállalók védettségi igazolását lehetővé tevő, ingyenes tesztelést is tartalmazó törvénytervezet is, erről azonban egyelőre nincs teljes egyetértés a kormánykoalíción belül.

Az utóbbi hónapban közzétett felmérések szerint a lengyel társadalomban két, nagyjából egyenlő nagyságú csoportot képviselnek a kötelező oltás támogatói és ellenzői.

Csütörtökig a mintegy 38 millió lakosú országban csaknem 20,1 millió ember részesült a teljesnek tekintett (egy- vagy kétdózisú) oltásban, a harmadik, emlékeztető adagot több mint 6 millióan vették fel.

A negyedik járványhullám jelenleg lassul, csütörtöki adatok szerint egy nap alatt 17 156 új fertőzést mutattak ki. E járványhullám alatt a legtöbb halálesetet szerdán jegyezték, kifejezetten a Covid-19 miatt aznap 247-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte következtében pedig 528-an hunytak el.

Niedzielski egy szerdai rádióinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy a múlt héten Lengyelországban is felbukkant omikron variáns várható terjedése miatt január végén egy ötödik járványhullám indulhat el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.