Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 30. 15:40, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A nyolcadik templom - Bálint Endre-kiállítás az MNG-ben

A nyolcadik templom - Bálint Endre-kiállítás az MNG-ben

Mintegy 350 munkán keresztül tekinti át a száz éve született Bálint Endre életművét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) A nyolcadik templom című, szombattól látogatható kiállítása.

Bálint Endre a 20. század második felének egyik legfontosabb magyar festészeti életművét hozta létre; az 1986-ban elhunyt mester előtt egész munkásságát áttekintő kiállítással tiszteleg az MNG. Ritkaság, hogy egy ilyen fontos tárlatra az alkotások többsége magángyűjteményekből érkezik, ez is jelzi azonban Bálint Endre képeinek népszerűségét a műtárgypiacon - mondta a kiállítás csütörtöki sajtóvezetésén az MNG főigazgatója.
Baán László hozzátette: a tárlat felvillantja az életmű kapcsolódási pontjait, a látogatók így - mások mellett Vajda Lajos, Czóbel Béla, Georges Braque, Marc Chagall, Pablo Picasso és Max Ernst munkáin keresztül - megismerhetik a Bálint Endrét inspiráló művészeti hatásokat is. Valódi különlegesség érkezett a Katalán Nemzeti Múzeumból is, a barcelonai kiállítóhely ugyanis külföldre még sosem adta kölcsön azt a 13. századi festett fagerendát, amely fontos inspirációs forrást jelentett Bálint Endre számára.
A főigazgató felhívta a figyelmet a kiállítás különleges hangulatú installációjára: az intim terekkel tagolt, labirintusszerű, sűrű elrendezés Bálint Endre alkotói miliőjének megidézésére törekszik, többek között a művész párizsi műteremlakásának rekonstrukciójával.
Kolozsváry Marianna kurátor hozzátette, az MNG tárlata soha nem látott gazdagságban, egyszerre kronologikus és tematikus tagolásban tekinti át a "kanyargós" életutat és munkásságot. A világháború pusztítása miatt a korai évekből igen kevés munka maradt fenn, az első termekben ezekből a képekből, illetve az 1945-ben indult Európai Iskola működése alatt készített alkotásokból látható válogatás.
Bálint Endre az ötvenes évek elején megkísérelte újraalkotni korai, megsemmisült munkáit; a következő nagyobb egység középpontjában ezek a szürrealista látásmód elmélyüléséről tanúskodó alkotásai és a sajátos "Bálint-szótár" - azaz a kompozícióiban rendre visszatérő képi formulák, alakzatok - kialakulását dokumentáló művek: a sárospataki és a zsennyei alkotóházban töltött időkhöz kapcsolódó munkák állnak.
A művész 1957-ben Párizsba költözött, ahol kezdetben nélkülözés várt rá, míg meg nem bízták az Édition Labergerie kiadásában megjelent Jeruzsálemi Biblia illusztrálásával. A 45 egész oldalas színes, illetve 1250 arany-fekete szövegközti illusztrációt tartalmazó díszkiadás egy példánya mellett a tárlat a grafikák számos eredeti lapját, illetve Marc Chagall bibliaillusztrációit egy külön tematikus blokkban mutatja be.
A nagyszabású munkáért kapott fizetség tette lehetővé, hogy Bálint Endre utazni kezdhessen. Így jutott el Barcelonába, ahol találkozott a kiállításon is bemutatott 13. századi festett fagerendával, melynek horizontális, epikus történetmesélése nagy hatást tett rá. A művész ezt követően ágyvégeket, használt deszkákat kezdett gyűjteni, hogy azokra festhessen, ekkor keletkeztek Itt már jártam valaha I-II. című munkái, melyeken egész addigi életét önti képekbe.
Bálint Endre 1962-ben tért haza, majd néhány évvel később ismét rendezhetett kiállítást és műteremlakáshoz juthatott. Ekkor fedezte fel a tárgyak, az objektek világát; ezt idézi meg a kiállítás egyik leglátványosabb egysége: Bálint Endre objektjeinek, azaz használt, törött, kopott tárgyakból újjáértelmezett műalkotásainak oltárszerűen elrendezett együttese.
1972-es nyugat-berlini ösztöndíja után kezdődött összegző korszaka, amelynek során a beteg tüdeje miatt a festéstől eltiltott művész élete végén ismét visszatalált a kollázs műfajához. A május 11-ig nyitva tartó tárlatot a Szentendre nyolcadik temploma című munka zárja, melynek kazettáiban Bálint Endre saját életét beszéli el gazdag szimbólumrendszert felvonultatva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során