Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Adórendszer: nincsenek vesztesek

Adórendszer: nincsenek vesztesek

Az egykulcsos adó bevezetése és az elvárt béremelés együttesen 682 milliárd forinttal emelte a lakosság jövedelmét, és még a legalsó jövedelmi sávban sem volt negatív a mérlege – állapította meg Giday András. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közgazdásza a Magyar Nemzetnek megerősítette, a régióban sok helyen csak mutatóba, politikai okokból alkalmaznak kétkulcsos rendszert. A magasabb kulcs az adózók egy–másfél százalékát érinti.

Az egykulcsos jövedelemadó és az elvárt béremelés bevezetésével még a legkevesebbet keresők is jól jártak, sőt még azoknál is pozitív szaldót mutat a mérleg, akik nem nevelnek gyermeket, vagyis nem jogosultak családi adókedvezményre. Az egykulcsos jövedelemadó és a béremelés együtt 682 milliárd forintot hagyott a lakosság zsebében, ebből az adóváltozások 443 milliárd, az elvárt béremelés pedig 239 milliárd forintot tett ki.

A Pénzügyi Szemle internetes oldalán Giday András elemzése kimutatja, hogy az egykulcsos jövedelemadót illető 2010–2012-es változásokat kiegészítette az elvárt béremelés 2012-ben, ami egyfajta bérbruttósítást jelentett. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakértője a Magyar Nemzetnek elmondta: ha valaki a lakossági jövedelmek alakulását elemzi, annak ajánlható, hogy a csomag mindkét elemét vegye vizsgálat alá.

A minimálbér és a szakmunkás-bérminimum kötelező érvénnyel mintegy 24 százalékkal emelkedett 2012-től. Ezeken túl tartalmilag egy bérbruttósítást ajánlott a kormány a munkaadóknak. Ez volt az úgynevezett elvárt béremelés, amelynek az volt a célja, hogy (az átlag alatti keresetűeknél) emelje a nettó jövedelmét azoknak, akiknél az csökkenne az újabb adóváltozások hatására. Az elvárt béremelés értékét úgy határozták meg, hogy az adójóváírás 2012. évi kivezetésének és a szuperbruttóalap megszüntetésének az együttes hatása ne okozzon csökkenést a dolgozók nettó bérében.

A minimálbér esetében havi 15,5 ezer forint volt az elvárt béremelés, amelynek a bér emelkedésével fokozatosan csökkent az értéke, míg 217 ezer forintos bérszintnél érte el a nulla forintot. A kormány a béreket emelő munkaadóknak cserébe kedvezményt biztosított a szociális hozzájárulási adóból. Az intézkedés nagyságrendjét igen jól érzékelteti, hogy maga az adókedvezmény értéke is 120 milliárd forint volt 2012-ben és 60 milliárd forintot terveztek tavalyra. 2012-ben a béremelés öt százalék feletti részét kompenzálta az állam, tavaly pedig a tíz százalék feletti részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.