Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agrárkamarák, vadászok és érdekvédők a Lapszemlében

Agrárkamarák, vadászok és érdekvédők a Lapszemlében

Huszonegy helyett egyetlen agrárkamara jött létre. A regisztráció kötelező – írja a Magyar Hírlap. Sokat hoznak a konyhára a vadászok – olvasható a Világgazdaságban. Érdekvédők ellenzik a troli kiszervezését – számol be a Népszava.

A korábbi, összesen huszonegy területi leosztású kamara helyett egyetlen köztestület jött létre az augusztus elsejétől hatályba lépett új kamarai törvény következtében. A Magyar Agrárkamara átalakítására nagy szükség is van, hiszen egymás után esnek ki a csontvázak a kamarák szekrényeiből: nincs pénz, a köztestület likviditási nehézségekkel küzd, s több kamara esetében jogsértések, törvénytelenségek is felmerültek. „Egy konkrét esetben már folyamatban is van a vizsgálat, amelynek a részleteivel csak később kívánunk a nyilvánosság elé állni” – mondta a Magyar Hírlapnak Győrffy Balázs, az összevont, új agrárkamara átmeneti elnöke. Felhívta a figyelmet arra, a gazdáknak szeptember végéig kell regisztrálniuk. Hozzátette, „sajnos az a tapasztalatunk, hogy a korábbi rendszerben a gazdák zöme egyáltalán nem is találkozott a kamarai szolgáltatásokkal. Minden évben több százmillió forintot hagytak benn az uniós kasszában, miközben a kamarák nemcsak a gazdákért voltak, hanem sok esetben egyéni érdekeket szolgáltak.”

***

Hatalmasat javult 2011-ben a vadgazdálkodás jövedelemtermelő képessége. A gödöllői Szent István Egyetem által készített Országos Vadgazdálkodási Adattár legújabb statisztikáiból ugyanis kiderül: 15,8-ról 18,6 milliárd forintra nőttek a vadászati bevételek.

Ugyan a vadászati kiadások is közel 1,5 milliárd forinttal emelkedtek 2011-ben, de az egyenleg így is impozáns 1,4 milliárd forintos nyereséget mutat. Külföldi vendégek 4,5 milliárd forintot hagytak nálunk csak a bérlelövésekért – 2010-ben ez a szám 4,3 milliárd volt –, míg egyéb szolgáltatásokért további 665 milliót fizettek. A belföldi vadászok azonban egyre kevesebbet költenek a kilövésekre, már 3 milliárd forintnál is kevesebbet. A külföldiek Somogy, Vas és Veszprém megye tájait kedvelik leginkább, míg hazai kollégáik Zalát szeretik a legjobban – olvasható a Világgazdaságban.

***

Koncepciótlan, és szakmailag is megalapozatlan döntésre készül a BKV azzal, hogy összevonja a közlekedési cég autóbusz- és troli ágazatát, melyek a jövőben eltérő sajátosságaik ellenére egy szervezeti egységbe kerülnek - mondta a Népszavának a Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) vezetője.

Szabó István elnök - aki a BKV felügyelőbizottságának munkavállalói delegáltja - ezzel a cég igazgatóságának múlt heti döntését kritizálta. Eszerint az önkormányzati tulajdonú társaság feldarabolásának első lépéseként októbertől a vállalaton belül összevonják, egyúttal el is különítik a busz- és a troli ágazatot – olvasható a lapban, ahonnan további részleteket is megtudhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk