Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 09. 03:42, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aláírta az államfő a devizahitelesek megsegítését célzó törvényt

Aláírta az államfő a devizahitelesek megsegítését célzó törvényt

Aláírta a köztársasági elnök devizahitelesek megsegítését céltó, törvényt. A módosítások értelmében a már működő árfolyamgát azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be. Az Áder János által aláírt törvény április végéig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot is.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője a minap azt mondta, hogy a jogszabály értelmében a bankok átlagosan 20-25 százaléknyi hitelt engedhetnek el az állami kezességvállalás feltételeként. A Fidesz-frakció parlament által elfogadott javaslata több mint 150 ezer magyar család számára nyújt érdemi segítséget. Rogán Antal arra kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, vizsgálja felül a devizahitelek napokban történő bankok általi felmondását, a köztársasági elnök pedig arra, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a héten elfogadott jogszabály mielőbbi kihirdetésért.Közben a magyar jegybank igazgatója végleges megoldást sürgetett a devizahitelesek problémájára. Vonnák Balázs támogatja az árfolyamgátat, de kevesli, hogy eddig a devizahiteles állomány alig felénél kérték az adósok ezt a lehetőséget.

Közben csak ötven százalék körüli volt az elmúlt időszakban az árfolyamgát kihasználtsága- derül ki a Pénzügyi Stabilitási Tanács jelentéséből. A kockázatok közül kiemelkedik a piacon a háztartások devizában való eladósodottsága. A csökkenés ellenére a deviza alapú jelzáloghitel állomány még mindig magas, 3500 milliárd forintot tesz ki, 500 ezer szerződéshez kapcsolódóan. Az árfolyamgátat csak a jogosultak fele vette igénybe eddig, azonban a kör kiszélesítésével nem csak a számuk, de arányuk is emelkedhet, ebben az esetben egy hasonló programot is bevezethet a Magyar Nemzeti Bank.

Eközben minden ötödik embert elküld a jegybank a felügyeleti területről. A döntést költséghatékonysággal indokolják. Az MNB honlapján az olvasható, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének beolvasztása után megszüntetik a párhuzamos munkaköröket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.