Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 06. 11:26, szombat | Bulvár
Forrás: mti - Fotó:facebook.com/AmalClooney

Amal Clooney médiaszabadság-védelmi nagykövet lett

Amal Clooney médiaszabadság-védelmi nagykövet lett

A brit kormány globális médiaszabadság-védelmi nagykövetévé nevezte ki Jeremy Hunt brit külügyminiszter Amal Clooney nemzetközi jogászt, emberi jogi ügyvédet.

A londoni külügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint Hunt és Amal Clooney - George Clooney Oscar-díjas amerikai színész felesége - jogi szakértőkből álló munkacsoportot hoz létre az olyan drákói törvények elleni fellépés céljával, amelyek akadályozzák az újságírókat munkavégzésükben.

A brit külügyminisztérium szerint az újságírók elleni erőszak tavaly szedte a legtöbb áldozatot: 2018-ban 99 újságírót gyilkoltak meg világszerte, 348-at bebörtönöztek, hatvanan túszejtők fogságába estek.

Jeremy Hunt a tárca közleményéhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az újságírók elleni erőszak riasztó mértéket öltött, és efölött nem szabad szemet hunyni.

Hunt szerint a médiának kulcsfontosságú szerepe van a hatalommal bírók elszámoltatásában, de világszerte drákói, idejétmúlt törvényeket alkalmaznak annak megakadályozására, hogy a média beszámolhasson az igazságról.

Amal Clooney a világ legjobb jogi szakértőiből álló testület élén használja majd fel szakértelmét olyan jogi mechanizmusok kidolgozására, amelyek célja a média elleni visszaélések megelőzése és e visszaélések hatásainak felszámolása - hangsúlyozta a brit külügyminiszter.

Amal Clooney a brit külügyi tárca pénteki közleményében kiemeli: az újságírók védelmében kifejtett jogi tevékenysége során közvetlen tapasztalatokat szerzett arról, hogy miként vesznek célba és börtönöznek be riportereket, csak azért, hogy elhallgattassák őket és megakadályozzák a szabad média működését.

Hozzátette: olyan új jogi kezdeményezéseken kíván dolgozni, amelyek hatékonyabb nemzetközi válaszlépéseket eredményezhetnek az újságírókkal szembeni erőszak ellen.

A brit külügyminisztérium közölte, hogy Nagy-Britannia júliusban nagyszabású nemzetközi konferenciát rendez a médiaszabadságról és az újságírók védelméről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.