Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 04. 16:30, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

Andy Warhol műveiből nyílik kiállítás Békéscsabán

Andy Warhol műveiből nyílik kiállítás Békéscsabán

A pop-art fejedelme, Andy Warhol (1928-1987) műveiből nyílik kiállítás február 20-án Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban - hangzott el a kiállítás hétfői sajtótájékoztatóján.

Szarvas Péter, a város polgármestere egyedülállónak nevezte a készülő tárlatot, Andó György, a Munkácsy Múzeum igazgatója pedig az évtized kiállításának nevezte a bemutatót.

A kiállítás a szlovákiai Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben valósul meg.

Martin Cubjak, a szlovákiai múzeum igazgatója arról szólt, hogy Mezőlaborcon (Medzilaborce) 1991-ben, a világon elsőként alapították a múzeumot. A ruszin származású művész családja ugyanis még az Osztrák-Magyar Monarchia idején onnan vándorolt ki az Egyesült Államokba. A múzeum az elmúlt években a világ 44 országában mutatta be gyűjteményét.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kiállításán - a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel rendelkező - Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum gyűjteményéből származó nyolcvan műtárgyat mutatnak be. A művész személyes tárgyai, öltözékei közül is szerepel majd néhány. A gazdag képzőművészeti anyag jó néhány olyan műtárgyat tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban és egy nagyobb önarckép-válogatás is. A tárlat kuriózuma Andy Warhol keresztelőruhája, amely sok alkotás mellett most először látható Magyarországon

A kiállítás február 20. és május 26. között lesz megtekinthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.