Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Szeptember 09. 07:38, szerda | Belföld
Forrás: MTI

ÁNTSZ: közeledik a HPV-oltáshoz szükséges nyilatkozatok leadási határideje

ÁNTSZ: közeledik a HPV-oltáshoz szükséges nyilatkozatok leadási határideje

Közeledik a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltáshoz szükséges nyilatkozatok leadási határideje; a szülőknek szeptember 11-ig kell dönteni arról, hogy kérik-e leánygyermekük számára a méhnyakrák elleni védőoltást.

Hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Mint írták, minden 12. életévét betöltött 7. osztályos lánygyermek jogosult a térítésmentes oltásra, így a tanév első napjaiban minden jogosult gyermek szülője egy nyilatkozatot kapott, amelyben kérheti az oltást.

A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos, és ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van - emlékeztetett az ÁNTSZ.

Hozzátették: az oltóanyag biztonságos, nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem a vírus genetikai anyagát, amely a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Az oltás éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a HPV-fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen.

Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes, a költségeket a központi költségvetésből fedezik.

Az elmúlt tanévben 38 ezer magyar család kérte a védőoltást, ami a jogosultak több mint négyötöde volt - írták.

Címkék: ántsz, hpv, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.