Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Május 11. 14:08, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Az adófelajánlások jelentősége most nagyobb lehet, mint bármikor

Az adófelajánlások jelentősége most nagyobb lehet, mint bármikor

Jelentős, több tíz milliárd forintos összeget ajánlhat fel egy százalék formájában mintegy négy és fél millió adófizető a civil szervezeteknek és az egyházi szférának

- hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet hétfői számában a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára. Izer Norbert szerint az adófelajánlásoknak most, a válság miatt talán nagyobb a jelentőségük, mint korábban bármikor.

Az államtitkár felidézte, hogy tavaly összesen 36 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 16,5 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek.

Izer Norbert úgy vélekedett, az elmúlt, válsággal terhelt hetek világosan rámutattak, hogy a civil szféra és az egyházi világ számos szereplője olyan tevékenységet végez, amelynek a társadalmi haszna igen jelentős. Más szervezeteknek pedig azért lehet fontos az egy százalék, mert a krízis nehéz anyagi helyzetbe sodorta őket.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tavaly tett egyházi felajánlások idén is érvényesek. Ha az adófizető nem vonja vissza múlt évi döntését vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak. Lényeges az is, hogy a magánszemélyek az adóhivatal honlapján megtalálhatják azoknak a civil szervezeteknek a listáját, amelyek fogadhatnak adószázalékokat. Fontos szabály az is, hogy - a korábbiakkal ellentétben - a civilek már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van. Természetesen az összegnek csak azt a részét, amely a tartozás kiegyenlítése után megmarad. Tavaly 80 millió forintot tartott vissza emiatt a NAV.

Izer Norbert megemlítette, hogy idén május első napjaiig nagyjából félmillióan rendelkeztek egy százalékaikról az elektronikus adóbevallási felületen. Hozzátette, hogy az egy százalékokat a hagyományos módon, papíron is fel lehet ajánlani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára