Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az állam mint átmeneti csendestárs

Az állam mint átmeneti csendestárs

Összesen 14 milliárd forinttal száll be kisebbségi tulajdonosként a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. azokba a kis- és középvállalkozásokba, amelyek dinamikus fejlődést mutatnak, új munkahelyeket hoznak létre, de tőkehiány akadályozza a bővülésüket. Csuhaj V. Imre, a társaság elnök-vezérigazgatója azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy egyre több cégnek átlagosan ötéves időtartam erejéig segítenek a megerősödésben.

Nem hitellel és vissza nem térítendő forrásokkal, hanem kisebbségi tulajdonrész-vásárlással egy év alatt mintegy hétszázmillió forint értékben nyújtott segítséget kis- és középvállalkozásoknak a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt., amely mindezért cserébe fejlődést és új munkahelyeket vár el. Az állami pakett egy meghatározott idő után a céltársaság által kivásárolható, így a tőkealap átmeneti csendestársként akkor erősíti a cégek pozícióját, amikor arra a leginkább rászorulnak.

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból táplálkozó kockázati tőkealap működése eddig ígéretes – mondta Csuhaj V. Imre. Közel 200 vállalat került eléjük, és 35 befektetési döntést hoztak tulajdonrész-vásárlásról (2,6 milliárd forint értékben), közülük kerülnek ki folyamatosan azok a társaságok, ahol az állam úgynevezett csendestársként száll be. Ezek a vállalatok hozzávetőlegesen évi 12 százalékos árbevétel-bővülést hoztak, és alkalmazottaik számát átlagosan 16 fővel emelik.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez tartozó programot az különbözteti meg a többi kockázati tőkealaptól, hogy kifejezetten a már működő mikro- és kisvállalkozások megsegítésére koncentrál, és ebből következően alacsonyabb megtérülést vár el, mint a privát tőkealapok vagy a 2010-től működő úgynevezett Jeremie program (európai vállalat-fejlesztési pénzügyi alap) forrásaiból gazdálkodó kockázati tőkések. Ez utóbbiak dinamikusan, évi 25-35 százalékkal fejlődő iparágakban tevékenykedő, nagyobb árbevételű vállalatokat részesítenek előnyben, így ez a forrás nyilvánvalóan csak egy szűkebb kör számára biztosíthat lehetőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.