Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 12. 08:00, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az amerikai kormányzat segíteni fogja a tagállamok vírusteszteléseit

Az amerikai kormányzat segíteni fogja a tagállamok vírusteszteléseit

A szövetségi kormányzat segíteni fogja a tagállamok vírusteszteléseit - jelentette be Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián.

Az elnök leszögezte: minden amerikai, aki akarja, elvégeztetheti a vírustesztet. Elmondta, hogy a szövetségi kormányzat tesztkészletekkel, vattapálcákkal és más szükséges anyagokkal segíti valamennyi tagállamot, és a Fehér Ház készen áll arra is, hogy szakértőket küldjön a tagállamokba, elősegítendő a tesztelési kapacitások gyors növelését.

"Már a járvány kezdetén mondtam, hogy a szövetségi kormányzat támogatni fogja a tagállamokat, és ez így is történik" - hangsúlyozta az elnök. Azt állította, hogy a tesztelésben Amerika élen jár.

Trump elmondta: a magánszektorral közösen az Egyesült Államok vezető patika- és élelmiszerhálózatai jelenleg országszerte 240 helyen építettek ki olyan helyszínt, ahol vírustesztet végeznek. A hét végéig 300-ra szeretnék növelni ezek számát, egy hónapon belül pedig további több száz tesztelőhelyiséget létesítenek. A kormányzat egymilliárd dollárt fordít e célra - tette hozzá.

Brett Giroir, az emberierőforrás- és egészségügy-minisztérium helyettes vezetője azzal egészítette ki az elnököt, hogy a szövetségi kormányzat összesen 11 milliárd dollárt biztosít a tagállamoknak a vírustesztekhez, beleértve a szükséges helyiségek kiépítését, a tesztkészleteket és a minden szükséges felszerelést.

Újságírói kérdésre válaszolva Trump elmondta: nem tud róla, hogy Mike Pence alelnök sajtófőnökén kívül a Fehér Házban másnak is pozitív lenne a vírustesztje. Az alelnökön péntek óta kétszer is - vasárnap és hétfőn - elvégezték a vírustesztet, amely mindkét esetben negatív lett - fűzte hozzá.

Nem sokkal a sajtókonferencia előtt hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, hogy az elnöki hivatalban hétfőtől mindenütt kötelező a szájmaszk viselése az ott dolgozóknak és a látogatóknak egyaránt.

Szintén újságírói felvetésre reagálva Donald Trump kifejtette: nem áll szándékában újranyitni a kereskedelmi tárgyalásokat Kínával. "Hallottam róla, hogy a kínaiak állítólag újrakezdenék a kereskedelmi tárgyalásokat, hogy az érdekeiknek megfelelőbb megállapodásra jussunk, de ez engem egyáltalán nem érdekel" - fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése