Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az Északi-sarkvidék 'sötétedése' is melegíti a Földet

Az Északi-sarkvidék 'sötétedése' is melegíti a Földet

Egy új kutatás szerint az Arktisz távolról sem olyan ragyogóan fehér már, mint egykor, mivel egyre több jég olvad az óceán vizébe, és a jégtakaró így kevesebb napsugarat tükröz vissza. Az Északi-sarkvidék felszíne 1979 és 2011 között nyolc százalékkal lett sötétebb.

Mivel nagyobb lett a nyílt, sötét vízfelület, nyaranta kevesebb napfény tükröződik vissza róla. Az egész bolygó több hőt nyel el tehát, mint ahogy ezt eddig feltételezték - derült ki az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmányból. Az elnyelt hőtöbblet nagyjából a szén-dioxid üvegházhatása negyedrészének felel meg - közölte Ian Eisenman, a tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai Scripps Óceánkutató Intézet klímakutatója.

Az Északi-sarkvidék felszíne 1979 és 2011 között nyolc százalékkal lett sötétebb - derült ki Eisenman és munkatársai méréseiből. Az Arktiszt tenger borítja, felszínén állandó jégpáncéllal, amely nyáron zsugorodik, ősszel újra visszafagy.

Az olvadás csúcsidőszakában, szeptemberben a jégtakaró 1979 óta évente átlagosan 90 ezer négyzetkilométerrel zsugorodott. A hóborította jég sokszorosát veri vissza a hőnek, mint az óceán nyílt, sötét víztükre. Ahogy több nyári napfényt nyel el a tengerfelszín, a víz felmelegszik, ennek folytán ősszel lassabban fagy vissza a jégtakaró - fejtették ki a kutatók.

Míg korábbi kutatások számítógépes szimulációval modellezték a folyamatot, Eisenman és csoportja, elsőként, műholdfelvételekkel mérte fel a napfény-visszaverődés mértékét és a felhők szerepét ebben a folyamatban. Elmondta: az eredményekből ítélve a korábban véltnél kétszer-háromszor is erősebben sötétedett az Északi-sarkvidék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.