Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2011. November 16. 14:20, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az orrból kiderül, hogy Alzheimer-kóros-e

Az orrból kiderül, hogy Alzheimer-kóros-e

Évekkel az első tünet megjelenése előtt felismerhető az orrban az Alzheimer-kór a Darmstadti Egyetem kutatói által kifejlesztett új módszer segítségével.

A korai felismerést az orr nyálkahártyáján kialakuló fehérjelerakódások teszik lehetővé. Mivel az orrbéli változások összefüggésben vannak az Alzheimerre jellemző agyi lerakódásokkal, a vizsgálat segítségével a betegség stádiuma is megállapítható. „Eddig csupán az volt ismert, hogy a káros lerakódások nemcsak az agyban, hanem a szem idegsejtjeiben is megmutatkoznak. Ezért a retinaszkennerrel végzett vizsgálatokat preferálták: a szem lerakódásainak fluoreszkáló részecskéi láthatóvá váltak az orvosok számára” – magyarázta Boris Schmidt, a Clemens Schöpf Intézet munkatársa.

Az orrvizsgálat előnye, hogy sokkal egyszerűbb, és nem jár kellemetlenségekkel a páciens számára. A szűrővizsgálatokon a szükséges színezőanyagot tabletta vagy orrspray formájában is a szervezetbe juttathatják, majd fényendoszkóp segítségével ellenőrizhetők a lerakódások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja