Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. November 13. 18:01, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az országfásítási program célja Magyarország erdős, fás felületeinek növelése

Az országfásítási program célja Magyarország erdős, fás felületeinek növelése

Magyarország erdős, fás felületeinek erőteljesebb növelése érdekében indította el az Agrárminisztérium az Országfásítási programot - közölte a tárca parlamenti államtitkára szerdán Szolnokon.

Farkas Sándor a program sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon az erdővel borított területrészek az ország területének mintegy 21 százalékát adják, ezt szeretnék a következő 15-20 évben mintegy 26-27 százalékra emelni. Ez jelentős mértékben hozzájárul a környezet megóvásához és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez - tette hozzá.

Az alföldi, nem kimondottan erdős területek közé tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megyében is vannak olyan helyszínek, például elhagyott területek, autópálya szélei, bekötőutak környéke, közparkok, ahová fákat lehet ültetni - jegyezte meg, és hangsúlyozta, hogy a kormány sokat fordít környezetvédelemre.

Beszámolt róla, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye erdőtelepítési programja keretében Tószegen mintegy 9 hektár területen telepítenek erdőt, de az országban vannak olyan területek, ahol akár 100-200 hektár telepítésére is lehetőség van. Fontosnak nevezte, hogy egy Alföld közepén levő település is a program részévé váljon.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) egyebek mellett azt emelte ki, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3 százalék a fával borított terület aránya, amely Nógrád megyében 60, Zala megyében pedig 38 százalék. Csatlakozva az Agrárminisztérium elképzeléséhez a következő időszakban minden megszülető gyermek után egy fát fognak elültetni - mondta, és megjegyezte, hogy Szolnokon körülbelül hatszáz gyermek születik egy évben.

Az Országfásítási program keretében a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogramhoz 86 település csatlakozik.

Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület-növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.

Szerdán a szolnoki vasútállomás melletti Jubileum téren a program keretében Nefag Zrt. felajánlásával két törökmogyoró és egy ezüsthárs facsemetét ültettek el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni