Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2023. December 23. 08:22, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Az ukrán erők lelőttek három orosz vadászbombázó repülőgépet

Az ukrán erők lelőttek három orosz vadászbombázó repülőgépet

Az ukrán erők lelőttek három Szu-34-es típusú vadászbombázó repülőgépet az ország déli részében - közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka pénteken a Telegramon.

Az ukrán nemzeti gárda arról adott hírt a Facebookon, hogy a Szpartan elnevezésű 3. hadműveleti dandár katonái kézi lőfegyverrel - AK-74-es gépkarabélyokkal - megsemmisítettek egy Lancet típusú orosz támadó drónt Zaporizzsjánál.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a hivatalos honlapján közölte, hogy azonosítottak három orosz katonát, akik háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Harkiv megye ideiglenesen megszállt területén. Ezek a katonák 2022 tavaszán részt vettek a régió kupjanszki és izjumi járásainak elfoglalásában, és büntető akciókat hajtottak végre a helyi lakosok ellen. A nyomozás szerint a Kupjanszk közelében található Sevcsenko közösség területén az egyik ilyen "rajtaütés" során egyikük agyonlőtt egy helyi farmert.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oroszok a régió általuk megszállt részében megöltek egy nyolcadik osztályos gyereket a családtagjai szeme láttára. Szavai szerint az eset december 20-án történt: a fiú elhaladt az orosz katonák mellett és állítólag fényképezett valamit az utcán, ezért elkapták, hazavitték és ott lelőtték. A kormányzó közölte, hogy az ukrán vezetés minden érintett nemzetközi hatósággal kapcsolatba lép a bűncselekmény tényének rögzítése érdekében. Hozzátette, hogy Herszon térségében továbbra is helybeli ukránokat kényszerítenek orosz útlevelek átvételére, a tanároknak az orosz oktatási program szerint kell tanítaniuk, az orosz propaganda pedig egyre inkább a gyerekekre irányul.

Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon azt írta, hogy már csaknem 250 ezer orosz és a megszállókkal együttműködő ukrán háborús bűnöst tartanak nyilván egy erre a célra létrehozott belügyi adatbázisban. Kiemelte, hogy a rendőrség több mint 105 ezer büntetőeljárást indított el eddig az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. Hozzfűzte, hogy a nyomozati anyagok túlnyomó többségét átadták az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak további vizsgálat céljából. Néhány jelentősebb ügyet azonban, úgymint az orosz katonák bucsai és irpinyi civil lakosok elleni atrocitásait, a rendőrség nyomozói vizsgálják - jegyezte meg. Elmondta, hogy a belügyminisztérium együttműködik külföldi társszervekkel, információkat oszt meg az Europol és az Interpol csatornáin keresztül.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megint ágyúzták a város központját, és megsérült egy idős nő, aki a lakásában tartózkodott.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt.

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.