Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 19. 07:09, csütörtök | Külföld
Forrás: OrintPress

Bécs: bortúra

Bécs: bortúra

Nyitott pinceajtókkal várják az érdeklődőket 2012. április 20-21-én a bécsi borászok. A negyedik alkalommal megrendezett bortúra sztárja a Wiener Gemischter Satz, amelybe már a New York-iak is beleszerettek.

A Wiener Winzertour keretében húsz bécsi borosgazda várja a szőlő gyümölcsének kedvelőit az osztrák főváros 19. és 21. kerületében 2012. április 20-21. között. A résztvevők mindent megtudhatnak a vincellérek munkájáról, a bécsi borokról és a finom nedü mellé fogyasztási tippeket is kaphatnak. A részvétel borászatonként 5 euró, a helyszínek között shuttle-buszok szállítják az utasokat.

A negyedik alkalommal megrendezett bortúra sztárja a bécsi specialitás, a Wiener Gemischter Satz, amely már a 19. században számos elismerést besöpört. Később csaknem teljesen feledésbe merült, majd az utóbbi években látványosan visszatért, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A cuvée-vel ellentétben, amelynél csak a pincében egyesítik a különböző szőlőfajtákat, a Wiener Gemischter Satznál már a szőlőbirtokon együtt teremnek a borfajta hozzávalói: rizling, tramini, zöld veltelini, fehér burgundi, rotgipfler és cirfandli. A szőlőfajtákat együtt szüretelik és együtt is dolgozzák fel, így jön létre az az egyedülállóan sokrétű bor, amelybe már a New York-iak is beleszerettek.

2007 és 2011 között ugyanis megtízszereződött a Wiener Gemischter Satz iránti kereslet a tengerentúlon: míg 2007-ben mindössze 5.700 palacknyit adtak el belőle, addig 2011-ben már 66 ezret. A bécsi borászok szerint egyelőre azonban nem kell aggódni, ez egyhamar nem okoz borhiányt az osztrák fővárosban.

A bécsi borrégióban hat kerületben összesen 680 hektáron termelnek szőlőt – a chardonnay-tól a zweigeltig. Évente 1,69 millió liter újbor kerül a pincékbe, és még a városnak is van saját szőlészete: a 48 hektáros Weingut Wien Cobenzl 1907 óta van Bécs tulajdonában.

Részletes program: www.wienerwein.at

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése