Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Február 02. 07:22, péntek | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Brüsszel az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte

Brüsszel az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte

Az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte csütörtökön az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület az első sikeres európai polgári kezdeményezés - amely az ivóvíz, mint alapjog uniós jogba foglalását irányozza elő - nyomán nyújtotta be a jogalkotási javaslatot.

A Right2Water elnevezésű kezdeményezés keretében 2014-ben 1,68 millió hitelesített aláírást gyűjtöttek össze tucatnyi tagországban annak érdekében, hogy minden uniós polgár számára elérhetővé váljon a tiszta, biztonságos és megfizethető ivóvíz, illetve a csatornahálózat.

"Az emberek tisztán és érhetően hallatták a hangjukat" - mondta Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

A javaslat értelmében javítani kell a vízminőséget és az ivóvízellátás biztonságát, továbbá bővíteni kell a hozzáférést mindenki, különösképp a veszélyeztetett, marginalizált csoportok számára. Ez a gyakorlatban egyebek mellett azt jelenti, hogy nyilvános helyeken fel kell állítani ivóvizet biztosító berendezéseket, valamint tájékoztatni kell a lakosságot a víz minőségéről, és ösztönözni kell a közigazgatási szerveket és a középületeket az ivóvízhez való hozzáférés biztosítására.

Az Európai Bizottság rámutatott: a palackozott víz fogyasztásának csökkentésével évi több mint 600 millió eurót spórolnának meg az európai háztartások, ráadásul kevesebb lenne a hulladék, így a tengeri műanyagszennyezés mértéke is mérséklődne.

Jyrki Katainen gazdasági növekedésért felelős uniós biztos kijelentette: az új szabályok csökkenteni fogják az energiafogyasztást és a vízpazarlást.

Címkék: ivóvíz, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.