Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cáfol az EMMI - jogszerű volt a művészeti díjak átadása

Cáfol az EMMI - jogszerű volt a művészeti díjak átadása

Hatályos jogszabályok alapján járt el Emberi Erőforrások Minisztériuma a művészeti középdíjak odaítélésekor - állítja a tárca, annak kapcsán, hogy négy írószervezet is kritizálta az eljárás folyamatát. A József Attila Kör Irodalmi Egyesület, a Fiatal Írók Szövetsége, a Magyar Műfordítók Egyesülete és a Szépírók Társasága kedden nyílt levélben tiltakozott amiatt, hogy a minisztérium szerintük önkényesen változtatta meg a díjakra javasoltak névsorát.

EMMI: Minden szabályosan zajlott
A tárca szerint szabályosan zajlott a díjak odaítélése, Halász János kultúráért felelős államtitkár pedig - Balog Zoltán miniszter megbízásának eleget téve - áttekinti a jelölési és bírálati rendszert, és javaslatot dolgoz ki annak módosítására. Cél, hogy a szakmai szervezetekkel kialakított konszenzus alapján, széles körben elfogadott döntés szülessen a jövőben.

Az EMMI hangsúlyozza, Halász a szakmával való párbeszéd jegyében már a héten megkezdi a szakmai szervezetek képviselőinekmeghallgatását, ennek első lépése a Magyar Írószövetség képviselőivel való egyeztetés lesz. Halász János a közeljövőben természetesen a Balog Zoltánnak nyílt levelet megfogalmazó négy írószervezettel is egyeztetni kíván - állítja a tárca.

Bírság után jutalom
A középdíjak megítélése kapcsán kibontakozó vita hátterében áll az is, hogy Balog Zoltán - sajtóértesülések szerin Halász államtitkár javaslatára - Táncsics-díjat adományozott az Echo televízió műsorvezetőjének, Szaniszló Ferencnek; a csatornát korábban félmillió forinttal bírságolta az NMHH Szaniszló cigányságot és az emberi méltóságot sértő, gyűlöletkeltésre alkalmas megjegyzései miatt. Táncsics-díjat kapott továbbá a szélsőjobboldali együttesként elkönyvelt Kárpátia frontembere, Petrás János is. A kérdéses díjazás miatt több, Táncsics-díjjal kitüntetett újságíró is visszaadta a pénzjutalommal is járó érmet.

Tiltakoznak az írószervezetek
'Tiltakozunk a művészeti középdíjakba történt ismételt politikai beavatkozás és a szélsőséges nézetek állami elismerése ellen. (...) A József Attila-díj kapcsán a minisztérium idén is semmibe vette az általa felállított szakmai kuratórium javaslatait és önkényesen megváltoztatta a díjazottak névsorát' - szerepel az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentumban, amelyet a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör Irodalmi Egyesület, a Magyar Műfordítók Egyesülete, valamint a Szépírók Társasága írt alá.

A négy szervezet leszögezte: mindaddig nem kívánnak részt venni a jelölési és döntési folyamatban, amíg valóban meg nem történik a művészeti középdíjak szakmai rehabilitációja az érintettek bevonásával

A nyílt levél megfogalmazói felidézték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2013. január 1-jétől új rendszert vezetett be a művészeti középdíjak tekintélyének visszaállítása érdekében. A tárca több évtizedes szakmai múlttal rendelkező, a kortárs irodalom egészét lefedő írószervezeteket kért fel arra, hogy tegyenek javaslatokat a szakmai bizottságok tagjaira, és jelöljenek alkotókat a művészeti díjakra.

'Az új rendszert a legtöbb szervezet elfogadta, ugyanakkor többen fenntartásukat fejezték ki, mert úgy látták, a miniszter a szokásjoggal ellentétben, a jogszabályok adta lehetőséggel visszaélve idén is önkényesen felülbírálhatja a szakmai bizottság demokratikus módon meghozott döntéseit. Félelmeik sajnos annak ellenére beigazolódtak, hogy a minisztérium a nyilvános szakmai tájékoztatón ígéretet tett arra, hogy maradéktalanul tiszteletben tartja a kuratóriumok döntését' - hangsúlyozták az aláírók.

Szerintük a József Attila-díj esetében folytatódott az a három éve tartó rossz gyakorlat, ami ellen már tavaly márciusban nyílt levélben tiltakozott nyolc irodalmi szervezet.'A kontroll nélküli politikai beavatkozás sérti a művészet integritását, mert az esztétikai helyett politikai szempontokat érvényesít. Ez a gyakorlat újra és újra méltatlan helyzetbe hozza a mindenkori díjazottakat, megalázza mind a bizottságot, mind a javaslatot tevő szakmai szervezeteket, és elrongyolja a József Attila-díj tekintélyét. Az irodalmi szervezetek által többször bírált eljárás következménye az is, hogy idén több olyan ember vehetett át díjat, akik nyíltan kirekesztő és rasszista nézeteik miatt méltatlanok bármiféle kitüntetésre' - fogalmaz a nyílt levél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.