Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 15. 12:44, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Diploma nyelvvizsga nélkül?

Diploma nyelvvizsga nélkül?

Ha az egyetemek és főiskolák is belelegyeznek, nyelvvizsga nélkül is kaphatnának diplomát azok a hallgatók, akik 2013-ig befejezik tanulmányaikat.

A tervek szerint ugyanakkor 2016-tól nyelvvizsga nélkül nem is lehetne bekerülni a felsőoktatásba.

Nyelvvizsga nélkül is kaphatnának diplomát azok a hallgatók, akik 2013-ig végeznek a főiskolán, illetve egyetemen. A parlament oktatási bizottsága készítette el a módosító javaslatot, de az intézmények önállóan dönthetnek majd arról, hogy megadják-e ezt a lehetőséget a hallgatóknak. A tervek szerint ugyanakkor 2016-tól nyelvvizsga nélkül nem is lehetne bekerülni a felsőoktatásba - írja a hirado.hu.

A rektorok nem örülnek a hároméves nyelvvizsga-amnesztiának, és ezen a véleményen van a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának dékánja is. Hidasi Judit az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a mai világban elképzelhetetlen nyelvtudás nélkül élni.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarországon nagyon kevesen beszélnek nyelveket. Egy 2010-es becslés szerint a végzős hallgatók harmada, vagyis több tízezren kénytelenek diploma nélkül állást keresni.

Az amnesztia ellen foglalt állást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási igazgatója is. Jobbágy Ákos szerint ez nem jelent megoldást. Támogatni kellene a nyelvoktatást a felsőoktatásban - mondta.

Hidasi Judit megjegyezte: az üzleti szakoknál a kimeneteli követelmények fontos része a nyelvtudás. Hozzátette: ezeket a követelményeket nem lehet felborítani, így nem fognak hozzájárulni ahhoz, hogy nyelvvizsga nélkül jussanak diplomához a hallgatók. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem sem ad felmentést - tette hozzá Jobbágy Ákos.

Abban mindketten egyetértettek, hogy a probléma valós. Hosszútávon megoldást jelenthet, ha a nyelvtanítást a középiskolákra összpontosítanák - mondta a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának dékánja, aki szakmai okokkal indokolta ezt. A diákok ebben az időszakban a legfogékonyabbak - mondta.

Mint arról korábban már a Híradó beszámolt, ha a felsőoktatási intézmény úgy rendelkezik, akkor a bizonyítvány megszerzéséhez előírt nyelvvizsga megszerzése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik a záróvizsgától számított 3 éven belül nem mutatták be a nyelvvizsgát igazoló okiratot. Ez azoknál alkalmazható utoljára, akik a 2012/13-as tanévben tesznek záróvizsgát.

A Pokorni Zoltán vezette bizottság ezzel a javaslattal kívánta orvosolni azt a problémát, hogy több tízezer diplomás azért nem kapja meg oklevelét, mert nem sikerült letennie a nyelvvizsgát.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.