Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 08. 14:55, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egy új teszttel megjósolható a mellrák kiújulása

Egy új teszttel megjósolható a mellrák kiújulása

A kutatóknak sikerült két olyan genetikai alapú tesztet is kikísérletezniük, amelyek segítségével viszonylag nagy pontossággal előre megmondható, hogy mely nőknél újulhat ki idővel a mellrák.

A módszerek ugyanakkor hozzájárulnak a személyre szabott terápiák továbbfejlesztéséhez is.

A tudósok a géntesztet az úgynevezett DCIS (Ductal Carcinoma In Situ) típusú mellrákon kísérletezték ki, amely egy kezdeti stádiumban lévő, nem invazív daganat, amelyből az invazív tumor kifejlődhet. Az eljárás lényege, hogy magából a daganatból nyernek ki genetikai információt - írja a HealthDay.

A génekből leolvasott információból végül megkapják a 'DCIS pontokat', amelyek arra utalnak, hogy egy tumor alacsony vagy magas kockázatú-e - ebből pedig következtethetnek arra, hogy mekkora az esély a daganat kiújulására a kezelés után.

A DCIS képviseli a mellrák legkorábbi stádiumát, amely jól kezelhető. Régóta megfigyelték már azonban, hogy ennek ellenére egyes nőknél gyakrabban újul ki a betegség - a pontrendszer segítségével ezt jósolhatjuk meg előre, így tanácsokat adhatunk a nőknek a megelőzés érdekében - mondta dr. Kerin Adelson onkológus.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, mellrák, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.