Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 25. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: ELTE

Egyre kevésbé bíznak egymásban a kínaiak

Egyre kevésbé bíznak egymásban a kínaiak

Egy kínai egyetemi felmérés szerint egyre kevésbé bíznak egymásban a kínaiak. A felmérés szerint egy elképzelt baleseti helyzetben sokan hezitálnának, hogy segítő kezet nyújtsanak-e az érintettnek.

Mintegy ötezer válaszadó részvételével készített felmérést három kínai egyetem, amelynek eredményei aggasztó képet festenek az emberek egymás iránti bizalmatlanságáról. A Renmin University, a Capital University of Economics and Business és a Central University of Finance and Economics vizsgálata szerint a kínaiak félnek attól, hogy maguk is bajba kerülnek, ha ismeretleneknek segítenek.

A kutatásban azt a kérdést tették fel, hogy a megkérdezettek segítenének-e idős embertársuknak, ha azt látják, hogy elesik az utcán. A válaszadók közel kétharmada igennel felelt ugyan, de 8 százalékuk nemmel válaszolt, és közel 27 százalékuk pedig a körülményektől tette függővé a segítségnyújtást. A segítségnyújtást elutasítók öt százaléka hivatkozott csak arra, hogy elsősegélynyújtó ismeretek hiányában nem merne segíteni, míg több mint 7 százalékuk azért nem avatkozna be, mert úgy véli, nem tartozik rá az, ami másokkal történik. A segítségnyújtást elutasítók több mint 80 százaléka viszont egyenesen attól fél, hogy ha segít, ő maga kerülne bajba.

A kutatók szerint az elmúlt időszakban több olyan incidenssel is foglalkozott a helyi média, ahol a balesetet szenvedett személy utóbb a segítségnyújtót okolta a baleset bekövetkezéséért. A szakértők úgy vélik, az elutasítók és hezitálók jelentős aránya az ilyen esetekkel magyarázható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során