Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Október 26. 07:18, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Elkezdődött a téli időszámítás

Elkezdődött a téli időszámítás

Elkezdődött vasárnap a téli időszámítás, az órákat hajnali háromkor kellett egy órával visszaállítani.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. becslése szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - takarítható meg.
A cég számításai szerint Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.
Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást.
Az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek - nem okoz többletfogyasztást a zrt. szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere