Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2023. Február 14. 13:16, kedd | Külföld
Forrás: mti

Ellenséges szervezetnek nevezte a NATO-t a Kreml

Ellenséges szervezetnek nevezte a NATO-t a Kreml

Az észak-atlanti szövetség napról napra megerősíti az Oroszországgal szembeni ellenségességét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél egyértelműbbé tegye az ukrán konfliktusban való részességét - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"A NATO egy velünk szemben ellenséges szervezet" - hangoztatta.

Peszkov szerint a szövetség minden nap "megerősíti ellenséges mivoltát", és "minden erejével" próbálja "a lehető legvilágosabban" jelezni részességét az Ukrajna körüli konfliktusban. Mint mondta, ez bizonyos óvintézkedéseket követel meg.

Azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint az orosz katonák gyakran "hallanak idegen beszédet" az ukrajnai harctéren, megjegyezte, hogy "ez nem titok". Hozzátette, hogy külföldiek harcba küldése Ukrajna oldalán nem lesz képes megváltoztatni az események menetét, csak elnyújtani őket.

A Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni az Egyesült Államok egén megjelent léggömbök történetét.

"Hagyjuk, hogy az amerikaiak maguk oldják ezt meg" - mondta.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus egyébként a Twitteren azt írta, szerinte az Egyesült Államok és Kanada fölött lelőtt repülőszerkezetek lehetséges földönkívüli eredetével kapcsolatos "pánikkeltés" célja az volt, hogy elterelje a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó riporterek figyelmét az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának vagy a költségvetéssel kapcsolatos kérdéseknek a vizsgálatáról.

Snowden arra utalt, hogy Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró múlt szerdán megjelent blogbejegyzésében azt állította, hogy az Oroszországot Németországgal a Balti-tengeren keresztül összekötő gázvezetékek tavaly szeptemberi felrobbantását Joe Biden amerikai elnök rendelte el. Hersh szerint a csöveket az amerikai és a norvég haditengerészet, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) semmisítette meg. Forrását az újságíró nem nevezte meg, állításait a fősodorhoz tartozó amerikai médiában mérsékelt, Moszkvában azonban élénk érdeklődéssel fogadták.

A Fehér Ház szóvivője egyébként elvetette a lelőtt repülő eszközök földönkívüli eredetét, az illetékes amerikai kormányszervek pedig alaptalannak minősítették a Hersh publikációjában foglaltakat.

Címkék: nato, oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 14:04, szombat | Külföld

Szlovákiai választások - M1 tudósító: rekord részvételre számítanak a voksoláson

Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, a voksolás szombat reggel hét órakor kezdődött - mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója.

2023. Szeptember 29. 14:04, péntek | Külföld

Orbán Viktor Szerbiában tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádba utazott, ahol részt vesz Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján.

2023. Szeptember 28. 13:12, csütörtök | Külföld

Négy embert megsebesített egy lövöldöző Pozsonyban, a rendőrök lelőtték

Négy embert, köztük egy rendőrt is megsebesített egy pozsonyi lakótelepen egy ház ablakából lövöldöző férfi csütörtökön hajnalban. Rátámadt a helyszínre érkező rendőrökre is, akik lelőtték - közölte a szlovák rendőrség.

2023. Szeptember 27. 09:29, szerda | Külföld

Novák Katalin az USA-ban: a gyermekvállalás menti meg a világot

A gyermekvállalás menti meg a világot - hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban.