Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. December 15. 11:37, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Először született babája olyan nőnek, akinek a gyerekkori petefészekszövetét ültették be

Először született babája olyan nőnek, akinek a gyerekkori petefészekszövetét ültették be

A világon először született baba olyan petefészekszövet felhasználásával, amit még az anya gyerekkorában fagyasztottak le és ültettek vissza később a nő szervezetébe - tudósított a BBC hírportálja.

A 24 éves Moaza Al Matrooshi kisfia szerdán jött világra a londoni Portland magánkórházban.

Kezelőorvosa, Sara Matthews azt hangsúlyozta, hogy a sikerük a sorstársak számára is reményt jelent.

"Tudtuk, hogy a petefészek szövetének átültetése működik, azt azonban nem, hogy serdületlen kislánytól vett, lefagyasztott szövet sikeresen beültethető-e" - mondta a szakértő.

Az orvosok szerint az első ilyen baba születése az olyan nők számára jelent új reményt, akik rákbetegség, vérképzési vagy immunrendszeri zavarok miatt veszítenék el a termékenységüket.

A dubaji születésű Moaza Al Matrooshi a thalasszémia nevű örökletes vérszegénységben szenvedett, mely halálos lehet, ha nem kezelik. Mielőtt a londoni Great Ormond Street kórházban megkapta volna a csontvelő-átültetést, kemoterápián kellett átesnie, mely károsítja a petefészket.

Ezért a kemoterápia előtt, kilencéves korában eltávolították a petefészke egyes szövetdarabjait, ezeket sejtvédő anyagokkal kezelték, majd a hőmérsékletét lassan csökkentették mínusz 196 fokra. Ezután folyékony nitrogénben tárolták.

Tavaly dán sebészek öt szövetszeletet visszaültettek a fiatal nő szervezetébe, négyet a nem működő bal petefészkéhez, egyet a méhfalhoz erősítettek.

Moaza Al Matrooshi már korábban túlesett a klimaxon, ám a transzplantáció után hormonszintje újra az életkorának megfelelő lett, megindult a peteérés, termékenysége helyreállt.

A gyerekvállalás sikerének érdekében férjével együtt mesterséges megtermékenyítésben (IVF, in vitro fertilization, vagyis lombikbébiprogram) vettek részt.

Nyolc petesejtből három embrió termékenyült meg, kettőt ültettek be a nő méhébe.

A fiatal nő anyjának is köszönetet mondott, mert ő szerette volna, hogy kislányának fagyasszák le a petefészekszövetét.

Helen Picton, a Leedsi Egyetem reprodukciós osztályának vezetője végezte a szövetfagyasztást.

"Moaza volt az első páciensek egyike, akit 2001-ben kezeltünk. Azóta már több mint 60 baba született olyan anyáktól, akiknek helyreállították a termékenyégét, ám Moaza az első, akinek gyerekkorában lefagyasztott szövetét használták fel ehhez" - magyarázta Picton.

A világon az először 2004-ben Belgiumban született gyerek, akit édesanyja saját petefészekszövete beültetése után szült.

Címkék: baba, születés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése