Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 27. 07:49, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Enyhe javulást mutat a magyar gazdaság

Enyhe javulást mutat a magyar gazdaság

Nem esett tovább januárban a magyar gazdaság teljesítménye, a Világgazdaság című lap mutatószáma, a gyorsulási irányadó 0,04 százalékos emelkedést mutatott havi szinten.

Jelentősen nőtt a pénzkínálat, pozitív a hosszú és rövid lejáratú hozamok közti különbség csökkenése, viszont ellentétes irányba hat a reálkamatok emelkedése.

Az index az elmúlt négy hónapban mínuszban volt, ahhoz azonban, hogy valódi fordulatról lehessen beszélni, több havi pozitív adatra lenne szükség.Az exportőr szektor továbbra sem tud lendíteni a gazdaság helyzetén. Javulás mutatkozott ugyanakkor a munkaerőpiacon, kisebb lett a munkakeresés átlagos időtartama.

A növekedési kilátásokat jelenleg nagy bizonytalanság övezi, amelyben nagy szerepe van a külső környezetnek is. A szűk hitelkínálat, a szigorú költségvetés és a kiszámíthatatlan vállalkozási környezet is a növekedés ellen szól.Tavaly novemberben azonban még aránylag jól teljesített a hazai kiskereskedelem. A KSH legfrissebb adata szerint 1,1 százalékkal emelkedett a szektor forgalma, ami másfél éves csúcsnak számít, mivel azóta nagyjából csak stagnálni tudott. Egyedül a benzinkutak jártak rosszul, az áremelkedés miatt 5 százalékkal csökkent a forgalmuk 2010 novemberéhez viszonyítva.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, ksh, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.