Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Áfacsökkentés ügyében lobbiznak az IMF-nél

Áfacsökkentés ügyében lobbiznak az IMF-nél

Az IMF és a magyar kormány közötti tárgyalásokra készül az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért küzdő ágazati szereplőkből álló csoport.

A napokon belül elkészülő hatástanulmánnyal azt szeretnék elérni, hogy az IMF tárgyalódelegációja ne legyen gátja a felvetésben szereplő 7-8 százalék körüli áfakulcs bevezetésének – írja a Világgazdaság.

A cél, hogy a majdan elkészülő hatástanulmányt részletesen bemutassuk az IMF képviselőinek” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Torba Tamás. A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű csoport szóvivője hozzátette: „a kérésünk az lesz, hogy ha a későbbiekben az IMF-fel kapcsolatos tárgyalásokon felvetné a magyar fél az élelmiszerek áfájának csökkentését, akkor a Valutaalap azt jóváhagyólag támogassa.”

Néhány hete a legfontosabb tejtermékek általános forgalmi adójának az 5 százalékos sávba sorolását javasolta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége is. Az áfacsökkentés kérdésével a kormány is foglalkozott múlt szerdai ülésén, ám – mint azt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ülést követően közölte: döntés nem született, a kabinet további hatástanulmányok készítését kéri az ügyben.

A Fórum tagjai azt várják a kormánytól, hogy akár már január elsejétől csökkentett áfát vessen ki az alapvető élelmiszerekre, addig pedig a csalásokat elkerülendő alkalmazza a fordított áfa rendszerét – „ahol ez lehetséges”.
A tanulmány szerint a Fórum által kívánatosnak tartott áfakulcs az alapvető élelmiszerek esetében 10 százalék alatt lenne, a lap információi szerint 7-8 százalék körüli teher lenne az a mérték az ágazat szereplői szerint, amely elfogadható lenne az élelmiszeriparnak, fehérítené a gazdaságot, és a költségvetés számára sem járna középtávon bevételcsökkenéssel – legalábbis az áfacsökkentés pártolói szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.