Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor kiemelte, hogy a társaság 5 országban piacvezető, több más országban is jelentős a piaci részesedése. A stabilitást jellemző mutatók jól alakultak, a vállalatcsoport tőkehelyzete stabil, az organikus növekedés jelentős, a hitelminőség csoportszinten javult, az egyszeri tételek és az ukrajnai háború kedvezőtlen hatásai mérséklődtek.

Különösen nagy eredménynek nevezte, hogy a csoportszintű eredmény 64 százaléka az OTP külföldi érdekeltségeiből származott 2023-ban, jelentősen javítva a bankcsoport kockázatviselő képességét.

Az elnök-vezérigazgató ezt követen a közgyűlés előtt bejelentette, hogy a bank csütörtökön vételi ajánlatot tett az egyik uniós országban. Többet egyelőre nem közölt az ügyletről, de megjegyezte, hogy ez lehet a bank történetének legnagyobb felvásárlása.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor annyit mondott még, a csütörtöki vételi ajánlatot olyan EU-tagállamban működő bankra adták, amelyben az OTP-nek nincs érdekeltsége. Hozzátette, hogy a lengyelországi terjeszkedési lehetőséget régóta vizsgálják, Romániából pedig nem szívesen vonultak ki, de egyértelműnek tűnt, hogy nem kapnak lehetőséget akvizíciókra. E nélkül az ottani piacon nehéz kis bankból nagyot csinálni, az OTP távozásának pedig láthatólag "örültek az illetékes hatóságok" a szomszédos országban.

A közgyűlésen elfogadott határozat alapján a 2023-as anyavállalati mérleget 654,988 milliárd forint adózás utáni eredménnyel állapították meg, ebből 65,499 milliárd forint jut általános tartalékképzésére az osztalékfizetés mellett.

Az osztalék mértéke részvényenként 535,71 forint, de a jogosultak között az alapszabály szerint a saját részvényekre eső osztalékot is szétosztják. A 280 millió darabos részvényállományból 1,48 millió a saját részvény, ezzel számolva egy részvényre 538,6 forint osztalék juthat. A kifizetés 2024. június 3-án kezdődik.

Az OTP korábban a mostaninál alacsonyabb osztaléktömeget és osztalékot fizetett, 2022-ben 84 milliárd forintot, részvényenként 300 forintot.

A közgyűlés elfogadta az OTP Bank Nyrt. 2023-as, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerint készített beszámolóját, valamint az igazgatóság jelentését az OTP Bank 2023-as üzleti tevékenységről 990,459 milliárd forint konszolidált adózás utáni és 1008,583 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel. Az OTP Bank 2022-ben 347,081 milliárd forint konszolidált és 592,547 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel zárt.

A közgyűlésen a részvényesek jóváhagyták, hogy az OTP igazgatósága a továbbiakban is vásároljon saját részvényeket.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei csütörtökön 0,78 százalékot erősödve 17 230 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 9688 és 17 845 forint között mozgott.

Címkék: Csányi Sándor, OTP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja