Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Május 27. 14:04, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Folytatódik az árhullám az érkező sok eső miatt

Folytatódik az árhullám az érkező sok eső miatt

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek. A dunai árhullám a hét második felében folytatódhat, a Tiszán a bodrogközi szakasz alatt még árad a folyó

– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban jelenleg 395,5 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.

Mint kifejtették: a hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 centiméteres értékét. Jelenleg Paks térségében tetőzik a folyó. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az elsőfokú készültség értékét.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 milliméter) eső várható. Nagybajcsnál akár a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az elsőfokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

A Tisza árhulláma jelenleg a bodrogközi szakaszon tetőzik az elsőfokú készültségi szintet meghaladó értékekkel. Tokajnál a vízállás várhatóan csak megközelíti az elsőfokú készültségi szintet, lejjebb Kisköréig az elsőfokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az elsőfokú értékeket el nem érő tetőzés várható.

A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az elsőfokú készültségi szinteket megközelítő tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani, a Kraszna pedig várhatóan tartósan az elsőfokú készültségi szint közelében marad.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet – írta az OVF.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: