Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Június 14. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - fotó:pixabay

Futballhuligánok ezreinek útlevelét vonta be a brit kormány

Futballhuligánok ezreinek útlevelét vonta be a brit kormány

Több mint ezer angol futballhuligán útlevelét vonta be a brit kormány az oroszországi labdarúgó-világbajnokság csütörtöki rajtja előtt.

A brit belügyminisztérium szerdán közölte, hogy a hatóságok 1312 olyan angol állampolgárnak küldtek felszólítást útlevele beszolgáltatására, akinek már volt dolga a rendőrséggel korábbi rendbontásai miatt.

A tárca tájékoztatása szerint a felszólításnak szerdáig 1254-en eleget is tettek, 58 érintett viszont eddig nem reagált, így az ő okmányaikat a rendőrség fogja begyűjteni.

Az elkobzott útleveleket a hatóságok csak a július 15-i vb-döntő után adják vissza.

A Scotland Yard emellett a világbajnokság idejére külön egységeket telepít a nagyobb brit repülőterekre és a kikötőkbe annak megakadályozására, hogy a tilalmi listán szereplők valahogy mégis eljussanak Oroszországba.

Nick Hurd, a brit belügyminisztérium rendőrségi ügyekért felelős államtitkára kommentárjában hangsúlyozta: a vb a labdarúgás ünnepe, ahol nincs helye erőszaknak vagy rendbontásnak. Hurd szerint a brit hatóságok által foganatosított tilalmi rendszer teljesen egyedülálló, és alkalmazása azt jelenti, hogy akiknek célja a rendbontás lenne Oroszországban, "utazás helyett otthon maradnak".

Az útlevelek időleges bevonásának módszerét már korábban is alkalmazták a brit hatóságok nagy nemzetközi labdarúgótornák alkalmával. A rendőrség a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság előtt 1406, a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság előtt pedig 1456 ismert bajkeverő útlevelének beszolgáltatását rendelte el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése