Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2011. November 08. 14:23, kedd | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Ígéretes gyógyszer a Huntington-kór kezelésére

Ígéretes gyógyszer a Huntington-kór kezelésére

A kutatók egy jelentésben tudatták a nyilvánossággal, hogy a pridopidin nevű hatóanyag az általuk elvégzett kísérletek során ígéretes kezelési alternatívának tűnt a Huntington-kórban szenvedő betegek számára.

Így ez a szer lehet az első, amellyel szinten tartható a progresszív mozgászavar.

A Huntington-kór egy genetikai betegség, amely következtében a páciens fokozatosan veszíti el kontrollját saját izmai felett - ennek oka a dopamin nevű vegyület szintjének instabilitása. Jelenleg egyetlen gyógyszer engedélyezett az állapot kezelésére, ez azonban csupán az önkéntelen mozgásokat kezeli, és nagyon súlyos mellékhatásai vannak - írja a The Lancet Neurology.

A klinikai vizsgálatok során azonban spanyol kutatók rátaláltak egy olyan szerre, amely jóval ígéretesebbnek tűnik. Ez a pridopidin, amelyet a vizsgálatok alatt a betegek 6 hónapon át szedtek. A szer ez idő alatt szabályozta a dopamintermelést, amelynek köszönhetően jelentős javulás volt megfigyelhető a szem és a kéz mozgásában, a testtartásban és az egyensúlyban, és csökkent a disztónia is.

A javulás ráadásul a gyógyszert szedő páciensek 70 százalékánál jelentős volt, ami már nagyon jó eredménynek számít, a mellékhatásokat pedig ugyanolyan mértékben tapasztalták, mint a kontrollcsoport tagjai, akik placebót kaptak 6 hónapon át. Az egyetlen negatívum, amelyet a kritikusok felhoztak, hogy a pridopidin sem a kór kiváltó okát kezeli.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 06:00, csütörtök | Belföld

Átmeneti vízhiányra figyelmeztetnek tíz Pest megyei településen

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen;

2022. Június 30. 05:00, csütörtök | Belföld

Megdőltek a napi melegrekordok

Több melegrekord is megdőlt a szerdai hőségben; 39 Celsius-fok feletti értékeket is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

2022. Június 29. 19:47, szerda | Belföld

Egy 17 éves lányt keresnek a Dunában Visegrádnál

Egy 17 éves lányt keres a Dunában a rendőrség. Három testvér fürdőzött a folyóban a visegrádi kompkikötőnél, a 16 éves fiú és a 7 éves húga ki tudott jönni a vízből, de nővérük már nem

2022. Június 29. 18:06, szerda | Belföld

Elhúzódhat a terézvárosi házomlás kártalanítása

Elhúzódhat a terézvárosi házomlás károsultjainak kártalanítása, a következő hónapok legfontosabb feladata a felelősség megállapítása lesz