Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: igazságos lesz az iskolarendszer

Giró-Szász: igazságos lesz az iskolarendszer

Új, központi hivatal koordinálja a jövőben az állami köznevelési intézmények fenntartását – jelentette be a kormányszóvivő, Giró-Szász András. A kormányzat az iskolarendszer kiegyensúlyozottabbá válását várja az átstrukturálástól. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, a közoktatási intézmények állami fenntartásba kerülése megteremti az egyensúlyt a helyi beleszólás és a központi irányítás között.

A közoktatás gyökeres újraszervezése nemzetstratégiai érdek – fogalmazott Giró-Szász András, majd leszögezte, a jövőben nem fenntartható az az oktatási rendszer, amely a beiskolázáskor jelen lévő, egyes gyermekek között fennálló fejlődésbeli lemaradást az iskola befejezéséig nem tudja felszámolni. Mint mondta, a megfelelő egyensúly megtartásáért felel majd az az újonnan felállítandó hivatal, mely várhatón a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ nevet kapja.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, a közoktatási intézmények állami fenntartásba kerülése megteremti az egyensúlyt a helyi beleszólás és a központi irányítás között. Ennek alapját a Nemzeti Köznevelési Törvény elfogadásával már lefektették – fűzte hozzá. Az állam a fenntartásról fog gondoskodni – ami lényegében a szakmai irányítást jelenti –, e feladat koordinálásának biztosításáért hozzák létre a központi intézményt. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, 2013 szeptemberétől megindul a pedagógus életpálya-modell is, vagyis több olyan változás lép életbe, amely érezhetően pozitívan befolyásolja az oktatásügyet.

Az államtitkár elmondta, az iskolák működtetését az önkormányzatok fogják biztosítani, ám amennyiben a 3 ezer lélekszám feletti települések ezt nem tudják vállalni, úgy átadhatják a feladatot az államnak. A 3 ezer alatti kistelepülések szintén vállalhatják a működtetést, az ugyanakkor nem kötelező jellegű. Hoffmann Rózsa kiemelte, szeretnék, ha a strukturális átalakításokból az érintettek – diákok, pedagógusok – minél kevesebbet éreznének, illetve fontosnak tartotta, hogy az iskolák az állami fenntartás mellett is a helyi közösségeké maradnak.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár cáfolta az esetleges pedagógus-elbocsátásokról szóló híreket, mint mondta, a folyamatos gyermekszám-csökkenés miatt megmarad az egyensúly, hiszen a nyugdíjba vonuló tanárokkal természetesen szűkül a pedagógusok létszáma is.

Az átalakítások anyagi oldalát firtató kérdésekre Hoffmann Rózsa világossá tette, nem új szervezetek létrehozásáról van szó, hanem átstrukturálásról. Hosszú távon – számításaik szerint – költséghatékonyabban működik majd az oktatás-irányítás rendszere - mutatott rá.

Címkék: iskola

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során