Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Július 27. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Gondban vannak a hitelintézetek

Gondban vannak a hitelintézetek

A Világgazdaság azt írja, hogy nem egészen 34 milliárd forintnyi profitot produkált tavaly a hitelintézeti szektor a fióktelepekkel együtt, ez alig több mint nyolcada a bázisnak.

A visszaesésért elsősorban a bankok rossz eredménye okolható. A megelőző évinél 87 százalékkal kisebb, 33,9 milliárd forintos adózott eredményt produkált tavaly a magyar hitelintézeti szektor a banki fióktelepekkel együtt – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzétett, auditált adataiból.

Az óriási mértékű visszaesésért leginkább a bankszektor okolható: annak összesített eredménye ugyanis mindössze 12,28 milliárd forintot ért el 2010-ben, ez töredéke az egy évvel korábbi 209 milliárdnak. Nem alakult jól az eredmény szempontjából az elmúlt év a hitelintézeti fióktelepek szempontjából sem: ezek összesített adózott nyeresége 15,7 milliárd forintot tett ki, amely alig egyharmada a bázisidőszakinak. Mindezek tükrében a szövetkezeti hitelintézetek közel 6 milliárdos eredménye nem is rossz, hiszen az csak 19 százalékkal maradt el a bázistól. A kiábrándító tavalyi eredményekért több tényező is okolható. Egyrészt a hitelintézeteknek tavaly számolniuk kellett a banki különadóval, amely igencsak lerontotta az év végén kimutatható eredményt. Másrészt a makrogazdasági környezet még tavaly sem alakult túl jól, így a lakossági oldalról mutatkozó hitelkereslet igen alacsony szinten maradt, és a vállalati szektornál is csak néhány területen mutatkozott kezdeti javulás. Az eredménykimutatásokban szereplő tételeknek nem tett jót az sem, hogy a hitelportfólió minősége tovább romlott a piaci szereplőknél: ezalól leginkább a takarékszövetkezeti szektor jelentett kivételt. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet hatásai nemcsak az eredményeken, hanem a mérlegeken is tükröződtek: a hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszege 32 222,5 milliárd forintot ért el 2010 végén, ez 1,4 százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel