Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 05. 12:52, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hagyományőrző programok a kunok világtalálkozójának karcagi rendezvényén

Hagyományőrző programok a kunok világtalálkozójának karcagi rendezvényén

A kun identitástudat és a hagyományok megőrzése jegyében szervezett programokkal várják a kunok második világtalálkozóját megnyitó karcagi rendezvénysorozatra érkezőket pénteken és szombaton.

Egyebek mellett könyvbemutatónak, fotókiállításnak, lovasok és íjászok látványos produkciójának, zenés-táncos műsoroknak és a nagykunkapitány beiktatási ceremóniájának lehet részese a Nagykunság fővárosába látogató, várhatóan több ezer vendég - közölte Garai Katalin főszervező kedden az MTI-vel.
Szeptember 7-én a Déryné Kulturális Központban két kötettel, A hagyományőrzés útján és a Nagykun kapitányok a XVI. századtól 1876-ig című könyvekkel, illetve a szerzőkkel ismerkedhetnek meg a kunok világa iránt érdeklődők. Ezt követően a Kelet varázsa - hit, hagyomány, kultúra címmel Bartha Júlia orientalista, etnográfus kiállítását nyitják meg.
Szeptember 8-án a Nagykun Honvédbanda zenés ébresztője után kutyakiállítás, illetve a Karcagi Talpas Íjász Egyesület bemutatója kínál szórakoztató időtöltést. A világtalálkozót megnyitó ünnepély 14 órakor kezdődik, ezen a Kun Miatyánk elhangzása után a nagykunkapitány protokolláris beiktatási ceremóniájára kerül sor. A délutáni folytatásban az amerikai hős nevét viselő Kováts Mihály Huszárbandérium tagjai, hagyományőrző kun lovasok, hintók, fogatok vonulnak fel a világtalálkozó tiszteletére.
A karcagi Múzeumparkban a kun hagyományokból ízelítőt adva csikósok, őshonos kutyafajták bemutatója, illetve lovas verseny lesz. A park reggeltől estig kun életképeknek, kézműves élelmiszerek vásárának, népművészeti kirakodóvásárnak, népi ételek elkészítésének ad helyet.
A kunok első világtalálkozójára 2009 őszén került sor kiskunfélegyházi megnyitóval és karcagi zárással; eseményei kiterjedtek a Kis- és Nagykunság, a Jász és a Délvidék településeire. A két hét alatt számos vonzó program - tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások - emlékeztetett a kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddig példa nélküli kun összefogásra. A kezdeményezők szándékai szerint a háromévente megrendezendő találkozó célja a kun identitástudat és hagyományok ápolása a tudomány, oktatás,
kultúra és turizmus eszközeivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.