Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 28. 18:06, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Hamarosan a Holdon is lehet mobilozni

Hamarosan a Holdon is lehet mobilozni

Mobiltelefon-hálózatot telepítenek a Holdra 2019-ben, ami lehetővé fogja tenni a nagy felbontású streaming szolgáltatást a holdi felszínről a Földre. A projekt az első magánfinanszírozású Hold-misszió része

- jelentették be a barcelonai Mobil világkongresszuson (MWC) kedden. A Vodafone Deutschland, a Nokia és az Audi együtt dolgozik a projekten, amely 50 évvel az első Holdra-szállás után fog megvalósulni.


A Vodafone közölte, hogy a Nokiát választotta technológiai partnerként, hogy kifejlessze a világűrben működő 4G-s hálózatot.

A három vállalat a berlini székhelyű PTScientists űrkutatási céggel dolgozik együtt a projekten. A Nokia antennákat 2019-ben a floridai Cape Canaveral űrközpontból indítandó SpaceX Falcon rakétával akarják eljuttatni a Holdra. A hálózat lehetővé teszi majd, hogy az Audi holdjárói kommunikálhassanak egymással és bázisállomásukkal.

A Vodafone által biztosított 4G hálózat lehetővé teszi, hogy a Hold felszínéről nagy felbontású videókat streameljenek a Földre.

"Ez egy radikális, innovatív megközelítés a mobiltelefon-infrastruktúra fejlesztéséhez" - hangsúlyozta Hannes Ametsreiter, a Vodafone Deutschland vezérigazgatója.

A projekt egyik illetékese elmondta, hogy a hálózat a 4G technológiára épül. Azért döntöttek e mellett és nem a legújabb 5G hálózat mellett, mivel utóbbi még a tesztelés és a kipróbálás időszakában van, és nem elég stabil ahhoz, hogy biztosítsa az összeköttetést a holdi felszínről.

A holdjárók azt fogják kutatni, hogy alkalmas-e emberi tartózkodásra a Hold. A 4G hálózat létrehozásától azt remélik, hogy az első lépés lesz a jövőbeni Hold-missziók kommunikációs infrastruktúrájának megteremtéséhez.

A hálózattal energiát fognak megtakarítani, mivel a mobiljelek sokkal hatékonyabbak az analógnál.

Címkék: Hold, mobil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.