Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2018. Október 10. 09:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

Hamarosan látható Rófusz Ferenc legújabb animációs filmje

Hamarosan látható Rófusz Ferenc legújabb animációs filmje

Várhatóan karácsony körül mutatják be Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező Utolsó vacsora című legújabb animációját a Duna tévécsatornán - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

Rófusz Ferenc negyven évig dédelgette filmje megvalósítását, amely Az utolsó vacsora című Leonardo-festményt eleveníti meg. A Kossuth-díjas rendező szerint megérte ez a várakozás. "Szerencsére nem engedték meg annak idején, hogy elkészüljön ez a film, mert biztos, hogy nem tudtuk volna ilyen minőségben elkészíteni" - hangsúlyozta Rófusz Ferenc, aki idén ötven éve kezdte meg pályafutását a Pannónia Filmstúdiónál.

Kiemelte, hogy ma már élhettek a modern technika adta új lehetőségekkel. A 10 perces alkotás vegyes technikával készült: 2D és 3D animációval, valamint élőszereplővel. Az élőfilmes részt Rudolf Péterrel vették fel. A negyven évvel ezelőtti eredeti storyboardon és a Bibliából átvett monológon semmit nem változtattak.

Mint mondta, a film három év alatt készült el sziszifuszi munkában a Magyar Média Mecenatúra támogatásával, de külön hozzájárulást kaptak a Magyar Művészeti Akadémiától, a Nemzeti Kulturális Alaptól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától is.

"Így tudtuk elérni ezt a minőséget, ráadásul élőzenét is tudtunk hozzá készíteni Pacsay Attila zeneszerző közreműködésével a Pannonia Filmstúdióban" - magyarázta a rendező.

A 2002-ben Magyarországra visszatért rendező elmondta, hogy külföldi kalandozásai során egyetlen egyedi filmet nem gyártott. "Úgy éreztem mindig, hogy amit én itt Magyarországon találtam ki, azt én itt szeretném megcsinálni" - hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.