Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2024. Április 11. 16:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Honvédelmi államtitkár: a kormány idejében kezdte meg a haderőfejlesztést

Honvédelmi államtitkár: a kormány idejében kezdte meg a haderőfejlesztést

A veszélyek korát éljük, de a kormány ezt időben felismerte és példaértékű haderőfejlesztésbe kezdett

- utalt az orosz-ukrán háborúra a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Kutnyánszky Zsolt a Vármegyék 1000 éve a haza védelmében országos rendezvénysorozat második állomásán, a Hajdú-Bihar vármegye a honvédelem szolgálatában című fórum megnyitóján azt mondta, e folyamat fontos állomásaként pénteken először száll le magyar földre a KC-390 katonai szállítórepülőgép.

A brazil repülőgéptípusból két darabot gyártanak a Magyar Honvédségnek - jelezte az államtitkár a városban állomásozó alakulatok képviselőiből és a helyi Kratochvil Károly honvéd középiskola hallgatóiból álló hallgatóságának.

A 35 méter hosszú katonai szállítógép hadrendbe állítása új képességet jelent a Magyar Honvédségben. A most tesztelésre érkezett repülőt még visszaviszik a gyártóbázisra, majd a tervek szerint ez év végén, illetve jövő év elején a gépek hadrendbe állhatnak - ismertette Kutnyánszky Zsolt.

A haderőfejlesztéssel összefüggésben az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a társadalom is támogassa a folyamatokat, a nemzeti lelkületű fiatalok pedig a honvédelmi nevelés során váljanak a haza iránt elkötelezett emberekké.

Hozzátette: Hajdú-Bihar vármegye hadtörténeti múltját és mai helyzetét tekintve is figyelemre méltó szerepet vállalt és vállal a honvédelemben.

Kutnyánszky Zsolt hosszan sorolta azokat a történelmi eseményeket, amelyek Debrecenhez és a vármegyéhez kötődtek a különféle szabadságharcok, függetlenségi törekvések során, majd méltatta a Debrecenben jelenleg is szolgáló Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár és a Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred katonáit.

Az államtitkár arról is beszámolt: a vármegye a honvéd kadétprogramban is élen jár. Jelenleg a vármegye négy iskolájában 352 kadét tanul, de - mint kiemelte - hamarosan bővül a képzés a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium bevonásával. Olyan fiatalokat képeznek, akik "tudnak, mernek és akarnak felelősséget vállalni a munkájukért" - mondta Kutnyánszky Zsolt.

Címkék: honvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma