Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hosszú távú érdemi hatása nincs az MNB kamatvágásának

Hosszú távú érdemi hatása nincs az MNB kamatvágásának

Szinte mindenkit meglepett a magyar jegybank, amikor 15 bázisponttal csökkentette a kamatot. Bár a hírekben utólag azt írták többen, hogy a vártnál nagyobb mértékben, igazából ehhez hozzátartozik, hogy a várakozások nagyon bizonytalanok voltak. Nagyjából mindenki ugyanazt gondolta a kamatvágásról: nem kéne, de fognak.

Az, hogy 10 vagy 15 bázispont a Gazdasági Rádió által megkérdezett szakértő szerint a reálgazdaság hosszútávú kilátásai szempontjából szinte teljesen mindegy, ugyanakkor vannak olyan pénzügyi, banki termékek, amelyek a budapesti bankközi kamatláb, a BUBOR mértékének függvényei, ami teljesen alapkamatfüggő. A forint gyengülése a bejelentésre elhanyagolható volt ahhoz képest, amilyen hisztérikus csapkodást láthattunk az elmúlt most már egy hónapban a legkisebb rossz hírre is a hazai deviza piacán. Ma fontos híreket várnak a piacok, az angol és az amerikai jegybank jegyzőkönyveit, és amerikai makroadatokat a lakásépítésekről és a munkanélküliségről.

A lépés abból a szempontból nem volt meglepő, hogy Matolcsy György már korábban utalt rá, ugyanakkor a mértéket többen sokallják, tekintettel a hetek óta tartó piaci mozgásra, ami a forintot is jelentősen megviselte. A Gazdasági Rádió által megkérdezett elemző szerint hosszú távú érdemi hatása már nem nagyon van ennek a csökkentésnek, ugyanakkor a magyar alapkamathoz kötött eszközök esetében látható lesz majd az enyhítés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár