Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2014. Május 19. 06:00, hétfő | Belföld

Írásbeli szerződés nélküli albérlet – azonnal kitehető az albérlő?

Írásbeli szerződés nélküli albérlet – azonnal kitehető az albérlő?

Írásbeli szerződés nélkül is érvényes egy szóban tett albérleti megállapodás, persze jobb, ha írásba foglalják. Ilyenkor, hogyan alakul például a felmondási idő? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy nemrégiben ki lett adva egy lakásrész albérletbe, de az albérlővel nem lett kötve szerződés és be se jelentkezett, közben nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant.
A főbérlő többszöri felszólítása ellenére sem. Az a kérdésem, hogy felmondhatom-e a szerződést azonnali hatállyal? És köteles vagyok-e albérletet keresni nekik?

Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 04. 25.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
A bérleti szerződést nem kötelező írásba foglalni, bár az mindenképpen hasznos, hiszen megkönnyíti az esetleges jogviták rendezését. Ettől függetlenül szóbeli megállapodás alapján, de Önök között létrejött a bérleti szerződés, melynek megszüntetésével kapcsolatban - ellenkező megállapodás hiányában - a jogszabályi rendelkezések az irányadóak.
A bérlemény nem rendeltetésszerű használata pedig minősülhet olyan súlyos szerződésszegő magatartásnak, ami a bérleti jogviszony azonnali hatályú megszüntetésének okául szolgálhat. Ebben az esetben nem köteles a bérlő részére új bérleményt biztosítani.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja